Cannelloni z ricottą i fantastycznym aromatem świeżej gałki muszkatołowej - mmm....
Składniki:
- rurki makaronowe cannelloni (ok. 18 szt)
- 150g wołowiny - bez włókien i żył, można zastąpić wołowym mięsem mielonym
- 250g piersi z kurczaka
- 50g cebuli
- łyżka masła klarowanego
- 1 ząbek czosnku
- 50g marchewki
- 1,5 łyżeczki przyprawy uniwersalnej
- 1 łyżeczka pieprzu
- 250g serka ricota
sos:
- 30g mąki
- 30g masła
- 1/3 świeżej gałki muszkatołowej
- 150g domowego sosu pomidorowego [przepis tu - jeśli nie mamy, może być sos pomidorowy z kartonika]
- 350g mleka
- 1 łyżeczka soli
- szczypta pieprzu
Cebulę, czosnek drobno posiekać - zeszklić na klarowanym maśle.
Marchewkę zetrzeć na tarce, mięso wołowe i kurczaka zmielić -wymieszać z cebulką, czosnkiem, przyprawami i ricottą.
Marchewkę zetrzeć na tarce, mięso wołowe i kurczaka zmielić -wymieszać z cebulką, czosnkiem, przyprawami i ricottą.
Ściśle napełnić rurki makaronowe, ułożyć w naczyniu żaroodpornym.
Sos:
Masło roztopić, dodać mąkę i dokładnie wymieszać, by nie porobiły się grudki.
Dodać pozostałe składniki, dokładnie wymieszać i zagotować mieszając (ok. 7 min.)
Zalać cannelloni sosem i zapiec w piekarniku nagrzanym do 200C przez 40 min.
Smacznego!
Mmm, musiały być pyszne :)
OdpowiedzUsuńSzybko zniknęły, więc chyba tak :)
Usuń