piątek, 9 stycznia 2015

Cannelloni z ricottą

Cannelloni z ricottą i fantastycznym aromatem świeżej gałki muszkatołowej - mmm....

Składniki:
  • rurki makaronowe cannelloni (ok. 18 szt)
  • 150g wołowiny - bez włókien i żył, można zastąpić wołowym mięsem mielonym
  • 250g piersi z kurczaka
  • 50g cebuli
  • łyżka masła klarowanego
  • 1 ząbek czosnku
  • 50g marchewki
  • 1,5 łyżeczki przyprawy uniwersalnej
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 250g serka ricota
sos:
  • 30g mąki
  • 30g masła
  • 1/3 świeżej gałki muszkatołowej
  • 150g domowego sosu pomidorowego [przepis tu - jeśli nie mamy, może być sos pomidorowy z kartonika]
  • 350g mleka
  • 1 łyżeczka soli
  • szczypta pieprzu




Cebulę, czosnek drobno posiekać - zeszklić na klarowanym maśle.

Marchewkę zetrzeć na tarce, mięso wołowe i kurczaka zmielić -wymieszać z cebulką, czosnkiem, przyprawami i ricottą. 

Ściśle napełnić rurki makaronowe, ułożyć w naczyniu żaroodpornym.

Sos:

Masło roztopić, dodać mąkę i dokładnie wymieszać, by nie porobiły się grudki. 

Dodać pozostałe składniki, dokładnie wymieszać i zagotować mieszając (ok. 7 min.)

Zalać cannelloni sosem i zapiec w piekarniku nagrzanym do 200C przez 40 min.


Smacznego!

2 komentarze: