Delikatny i aksamitny - waniliowy crème brûlée
Składniki:
- 200g śmietanki 30%
- 1 laska wanilii
- szczypta soli
- 20g cukru
- 2 żółtka
- 4 łyżeczki brązowego cukru trzcinowego
Wyłuskać ziarenka wanilii po przekrojeniu laski na pół i dodać do śmietanki - zagotować i odstawić na kilka minut.
Jajka utrzeć z cukrem i niewielką szczyptą soli (nie za długo - tylko do połączenia składników.
Bardzo powoli (by jajka się nie ścięły), stale mieszając wlać śmietankę do żółtek, króciutko wymieszać. Uderzyć miską o blat, by pozbyć się bąbelków powietrza ze środka.
Przelać przez sitko do kokilek napełniając ok. 2 - 2,5 cm.
Zapiec w piekarniku w temperaturze 130C przez ok. 70 min
[po tym czasie sprawdzić patyczkiem, czy krem po środku nie jest zbyt płynny - powinien być lekko ścięty, trzęsący się, ale nie przypalony]
Wyciągnąć z piekarnika, ostudzić i wstawić na kilka godzin do lodówki.
Po wyjęciu ewentualnie osuszyć ręcznikiem papierowym wierzch z kropelek wody, posypać każdą kokilkę 2 łyżeczkami cukru trzcinowego, skarrmelizować za pomocą palnika.
Smacznego!
Mój ulubiony deser :)
OdpowiedzUsuńMój chyba też :)
UsuńDeser, który uwielbiam i który najbardziej kojarzy mi się z moją wycieczką do Paryża :) Nigdy go jeszcze sama nie robiłam, ale jakiś czas temu kupiłam komplet naczyń plus palnik do robienia tego pysznego deseru. Joasiu, na pewno wypróbuję Twój przepis! Dziękuję <3 Pozdrawiam cieplutko :)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię ten przysmak :)
OdpowiedzUsuń