niedziela, 11 stycznia 2015

Crème brûlée

Delikatny i aksamitny - waniliowy crème brûlée


Składniki:
  • 200g śmietanki 30%
  • 1 laska wanilii
  • szczypta soli
  • 20g cukru
  • 2 żółtka
  • 4 łyżeczki brązowego cukru trzcinowego


Wyłuskać ziarenka wanilii po przekrojeniu laski na pół i dodać do śmietanki - zagotować i odstawić na kilka minut.

Jajka utrzeć z cukrem i niewielką szczyptą soli (nie za długo - tylko do połączenia składników.

Bardzo powoli (by jajka się nie ścięły), stale mieszając wlać śmietankę do żółtek, króciutko wymieszać. Uderzyć miską o blat, by pozbyć się bąbelków powietrza ze środka.

Przelać przez sitko do kokilek napełniając ok. 2 - 2,5 cm.

Zapiec w piekarniku w temperaturze 130C przez ok. 70 min 
[po tym czasie sprawdzić patyczkiem, czy krem po środku nie jest zbyt płynny - powinien być lekko ścięty, trzęsący się, ale nie przypalony]

Wyciągnąć z piekarnika, ostudzić i wstawić na kilka godzin do lodówki.

Po wyjęciu ewentualnie osuszyć ręcznikiem papierowym wierzch z kropelek wody, posypać każdą kokilkę 2 łyżeczkami cukru trzcinowego, skarrmelizować za pomocą palnika.

Smacznego!


4 komentarze:

  1. Deser, który uwielbiam i który najbardziej kojarzy mi się z moją wycieczką do Paryża :) Nigdy go jeszcze sama nie robiłam, ale jakiś czas temu kupiłam komplet naczyń plus palnik do robienia tego pysznego deseru. Joasiu, na pewno wypróbuję Twój przepis! Dziękuję <3 Pozdrawiam cieplutko :)

    OdpowiedzUsuń