Aromatyczny sos wołowy doskonałym dodatkiem do czeskich knedlików.
Składniki:
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka masła klarowanego
- 250g mięsa wołowego
- 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu
- 1/2 łyżeczki białego pieprzu
- 2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
- 1 bulionetka pieczeniowa
- świeży koperek
- woda
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
Cebulę posiekać w drobną kostkę, zeszklić na rozgrzanym klarowanym maśle, dodać posiekany czosnek i chwileczkę razem podsmażyć.
Mięso pokroić w drobną kostkę, dodać do cebuli wraz z przyprawami i chwilę razem podsmażyć - do zamknięcia porów.
Przełożyć do szybkowaru, dodać bulionetkę, zalać niewielką ilością wody - gotować 15 min. od puszczenia pary (w przypadku gotowania w zwykłym garnku wydłużyć czas, aż mięso będzie miękkie)
Mąkę ziemniaczaną wymieszać z niewielką ilością zimnej wody, powoli wlać do sosu, wymieszać i zagotować.
Przed podaniem dodać świeżo posiekany koperek.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz