niedziela, 11 stycznia 2015

Czeskie knedliczki

Składniki:
  • 150g mleka
  • 10g drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 jajko
  • 260g mąki krupczatki
  • 1 płaska łyżeczka soli



Z mleka, drożdży i cukru zrobić zaczyn - lekko podgrzać, by szybciej ruszył. Odstawić na kilka minut.

Do zaczynu dodać mąkę, jajko i sól - wyrobić gładkie ciasto, następnie przełożyć do miski, przykryć folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (ok. 20-25 min).

Uformować z ciasta 2 lub 3 wałeczki (w formie bagietki) - gotować we wrzątku przez kilka minut z każdej strony. Wałeczki urosną podczas gotowania, więc musimy przygotować odpowiednio duży garnek.
[drugi wałeczek wrzucamy, gdy pierwszy wypłynie, by się nie posklejały]

Przed podaniem pokroić w plasterki o szerokości ok. 1cm. Najlepiej podawać zaraz po ugotowaniu.
[zimne knedle można podgrzać na parze lub odsmażyć]

Knedliki doskonale komponują się np. z sosem wołowym.

Smacznego!






2 komentarze:

  1. Fajne przypomnienie :) Knedliczki przebijają ziemniaki we wszystkich daniach z sosami. Twoje są wzorcowe :) Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Też dawno nie jadłam, więc nadszedł czas, by się poprawić :)
      Dziękuję :)

      Usuń