Składniki:
- 280g wody
- 15g drożdży
- 1 łyżeczka cukru
- 500g mąki
- 1 łyżeczka soli
- 20 g oliwy
Z wody, cukru i drożdży robimy zaczyn (podgrzewam do 37C, by zaczyn szybciej 'ruszył') czekamy aż zacznie pracować.
Dodać pozostałe składniki i wyrobić gładkie ciasto (powinno odchodzić od dłoni).
Dodać pozostałe składniki i wyrobić gładkie ciasto (powinno odchodzić od dłoni).
Podzielić na 8/9 części, z każdej uformować bułeczkę.
Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, przykryć ściereczką bawełnianą i odstawić do wyrośnięcia (można bez przykrycia wstawić do piekarnika nagrzanego do 50C - bułki szybciej wyrosną)
Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, przykryć ściereczką bawełnianą i odstawić do wyrośnięcia (można bez przykrycia wstawić do piekarnika nagrzanego do 50C - bułki szybciej wyrosną)
Upiec w piekarniku rozgrzanym do 190C przez ok. 19-20 min.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz