Składniki:
- 150g mleka
- 10g drożdży
- 1 łyżeczka cukru
- 1 jajko
- 260g mąki krupczatki
- 1 płaska łyżeczka soli
Z mleka, drożdży i cukru zrobić zaczyn - lekko podgrzać, by szybciej ruszył. Odstawić na kilka minut.
Do zaczynu dodać mąkę, jajko i sól - wyrobić gładkie ciasto, następnie przełożyć do miski, przykryć folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (ok. 20-25 min).
Uformować z ciasta 2 lub 3 wałeczki (w formie bagietki) - gotować we wrzątku przez kilka minut z każdej strony. Wałeczki urosną podczas gotowania, więc musimy przygotować odpowiednio duży garnek.
[drugi wałeczek wrzucamy, gdy pierwszy wypłynie, by się nie posklejały]
Przed podaniem pokroić w plasterki o szerokości ok. 1cm. Najlepiej podawać zaraz po ugotowaniu.
[zimne knedle można podgrzać na parze lub odsmażyć]
Knedliki doskonale komponują się np. z sosem wołowym.
Smacznego!
Fajne przypomnienie :) Knedliczki przebijają ziemniaki we wszystkich daniach z sosami. Twoje są wzorcowe :) Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńTeż dawno nie jadłam, więc nadszedł czas, by się poprawić :)
UsuńDziękuję :)