poniedziałek, 5 stycznia 2015

Faszerowane mini papryczki

Choć nie jestem wielką fanką papryki, a już na pewno nie faszerowanej...gdy zobaczyłam te mini papryczki w sklepie, wiedziałam, że MUSZĘ je mieć :)
I w taki sposób powstało to lekkie danie - mini papryczki (odmiana snacking)

Świetnie sprawdzi się również jako przekąska na imprezkę :)

Składniki:

  • 300g mini papryczek (snacking)
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • 70g cebuli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 140g dobrej szynki (np. swojskiej)
  • 1 jako
  • 40g mleka
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
  • mozzarella


Papryczki przekroić na pół i usunąć gniazda nasienne.

Cebulkę drobno posiekać, zeszklić na klarowanym maśle dodając cukier.

Do zeszklonej cebuli dodać szynkę pokrojoną w drobną kosteczkę - podsmażyć. Nałożyć farsz do połówek papryczek.

Wymieszać jajko, mleko, pieprz i słodką paprykę - zaleć sosem farsz w papryczkach.

Posypać mozzarellą - zapiec w piekarniku nagrzanym do 190C przez 20 min.

Smacznego!

4 komentarze: