Składniki: [z podanych składników wychodzi ok. 60 pierogów]
ciasto:
- 1 małe jajko
- 260g mąki
- 1 łyżeczki oleju
- 140g gorącej wody
farsz:
- 180g kapusty kiszonej
- 170g ugotowanych grzybów (ok. 90g suszonych)
- 40g cebuli
- masło
- 1 łyżeczka pieprzu (lub mniej)
- 0,5 lub 1 łyżeczka Vegety
Kapustę opłukać, następnie ugotować (ok. 10 min) - jeżeli jest zbyt kwaśna, najpierw obgotować, wylać pierwszą wodę i dopiero ugotować. Posiekać [np. w malakserze]
Grzyby namoczyć, pierwszą wodę wylać, następnie ugotować (ok. 10 min). Posiekać [np. w malakserze]
Cebulę pokroić w drobną kosteczkę, poddusić na maśle, połączyć z kapustą z grzybami.
Na patelni rozgrzać łyżkę masła, dodać kapustę z grzybami oraz przyprawy - zasmażać ok. 10min.(w razie potrzeby podlewając wodą)
Ciasto:
Połączyć wszystkie składniki, wyrobić gładkie ciasto. Powinno być dość miękkie i sprężyste - jeśli jest zbyt twarde, dodać wody.
Podzielić na 2 części - jedną dokładnie zawinąć w wilgotną ściereczkę, by nie przysychała, drugą rozwałkować na cienki placek.
Wykroić małe krążki, na każdy nałożyć trochę farszu, dokładnie zlepić brzegi.
Obgotować w osolonym wrzątku z dodatkiem oleju przez ok. 1-2 min. od momentu wypłynięcia. Następnie obsmażyć na złoto na maśle.
Smacznego!
Smacznie :)
OdpowiedzUsuń