piątek, 16 stycznia 2015

Podsmażane pierogi z kapustą i grzybami



Składniki: [z podanych składników wychodzi ok. 60 pierogów]
ciasto:

  • 1 małe jajko
  • 260g mąki
  • 1 łyżeczki oleju
  • 140g gorącej wody
farsz:
  • 180g kapusty kiszonej
  • 170g ugotowanych grzybów (ok. 90g suszonych)
  • 40g cebuli
  • masło
  • 1 łyżeczka pieprzu (lub mniej)
  • 0,5 lub 1 łyżeczka Vegety




Kapustę opłukać, następnie ugotować (ok. 10 min) - jeżeli jest zbyt kwaśna, najpierw obgotować, wylać pierwszą wodę i dopiero ugotować. Posiekać [np. w malakserze]

Grzyby namoczyć, pierwszą wodę wylać, następnie ugotować (ok. 10 min). Posiekać [np. w malakserze]

Cebulę pokroić w drobną kosteczkę, poddusić na maśle, połączyć z kapustą z grzybami. 

Na patelni rozgrzać łyżkę masła, dodać kapustę z grzybami oraz przyprawy - zasmażać ok. 10min.(w razie potrzeby podlewając wodą)


Ciasto:

Połączyć wszystkie składniki, wyrobić gładkie ciasto. Powinno być dość miękkie i sprężyste - jeśli jest zbyt twarde, dodać wody.

Podzielić na 2 części - jedną dokładnie zawinąć w wilgotną ściereczkę, by nie przysychała, drugą rozwałkować na cienki placek. 

Wykroić małe krążki, na każdy nałożyć trochę farszu, dokładnie zlepić brzegi.


Obgotować w osolonym wrzątku z dodatkiem oleju przez ok. 1-2 min. od momentu wypłynięcia. Następnie obsmażyć na złoto na maśle. 

Smacznego!

1 komentarz: