Zapiekanka z pure z dyni o wyraźnym aromacie imbiru , który nadaje zapiekance wyrazisty, ostry smak :)
Składniki: [3 sztuki - 3 osoby]
- 150g makaronu ugotowanego al dente
- 300g schabu bez kości
- 1 łyżeczka Vegety
- 1 łyżeczka pieprzu
- 1 średnia cebula
- 2-3 ząbki czosnku
- 1,5cm korzenia imbiru
- masło klarowane
- 900g miąższu z dyni
- kostka rosołowa
- 1 łyżeczka pieprzu
- 1/2 łyżeczki Vegety
- 50g śmietanki 30%
Ugotowany makaron ułożyć w naczyniach żaroodpornych.
Schab pokroić w drobną kostkę, doprawić Vegetą i pieprzem i podsmażyć. Wyłożyć na makaron.
Cebulę, czosnek i imbir posiekać, dynię pokroić w kostkę, dodać kostkę, pieprz i Vegetę- dusić na klarowanym maśle ok. 10 min.
[dynia powinna by miękka, nadmiar wody odparowany]
Zmiksować na gładką masę, dodać śmietankę - wymieszać i ewentualnie doprawić do smaku.
Wyłożyć na schab ułożony w naczyniach żaroodpornych.
Zapiec w piekarniku przez 25 min. w temperaturze 200C.
Smacznego!
Istna masakra Vegeta i ta kostka rosolowa super przepis.
OdpowiedzUsuńTo prawda - istna masakra, tym bardziej, gdy Vegeta i kostka domowej roboty. Przepis znajdziesz na blogu :)
Usuń