poniedziałek, 26 stycznia 2015

Zapiekanka z pure z dyni

Zapiekanka z pure z dyni o wyraźnym aromacie imbiru , który nadaje zapiekance wyrazisty, ostry smak :)


Składniki: [3 sztuki - 3 osoby]
  • 150g makaronu ugotowanego al dente
  • 300g schabu bez kości
  • 1 łyżeczka Vegety
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 1 średnia cebula
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 1,5cm korzenia imbiru
  • masło klarowane
  • 900g miąższu z dyni
  • kostka rosołowa
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 1/2 łyżeczki Vegety
  • 50g śmietanki 30%


Ugotowany makaron ułożyć w naczyniach żaroodpornych.

Schab pokroić w drobną kostkę, doprawić Vegetą i pieprzem i podsmażyć. Wyłożyć na makaron.

Cebulę, czosnek i imbir posiekać, dynię pokroić w kostkę, dodać kostkę, pieprz i Vegetę- dusić na klarowanym maśle ok. 10 min.
[dynia powinna by miękka, nadmiar wody odparowany]

Zmiksować na gładką masę, dodać śmietankę - wymieszać i ewentualnie doprawić do smaku.

Wyłożyć na schab ułożony w naczyniach żaroodpornych.

Zapiec w piekarniku przez 25 min. w temperaturze 200C.

Smacznego!

2 komentarze:

  1. Istna masakra Vegeta i ta kostka rosolowa super przepis.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To prawda - istna masakra, tym bardziej, gdy Vegeta i kostka domowej roboty. Przepis znajdziesz na blogu :)

      Usuń