Torcik migdałowy to doskonały sposób, by wykorzystać niezużyte białka
(nadmiar białek mrożę)
Składniki:
ciasto - 3 placki:
- 8 białek
- szczypta soli
- 220g migdałów
- 120g cukru
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka olejku migdałowego
krem:
- 1 jajko
- 60g cukru
- 250g serka mascarpone
bita śmietana:
- 600g śmietanki 30%
- 2 opakowania cukru waniliowego
- 1 łyżka cukru
- kakao
Białka ubić z dodatkiem szczypty soli.
Migdały zmielić, wymieszać z cukrem, mąką ziemniaczaną i olejkiem migdałowym.
Dodać białka - delikatnie wymieszać.
1/3 masy wylać do blaszki wyłożonej pergaminem, piec w temperaturze 180C przez ok. 16 min.
[sprawdzić patyczkiem - nie powinien się kleić, placek nie powinien być bardzo spieczony, gdyż będzie pękał]
Po upieczeniu, jeszcze ciepły placek ściągnąć z pergaminu.
Powtórzyć z pozostałym ciastem
[razem 3 szt.]
Krem:
Jajko ubić z cukrem na puszystą, białą masę (ubijam w temperaturze 50C)
Stopniowo dodawać mascarpone tworząc gładką masę.
[nie ubijać zbyt długo, by masa nie nabrała za dużo powietrza]
Ułożyć pierwszy placek, wyłożyć na niego krem mascarpone i oprószyć kakao.
Przykryć drugim plackiem.
Śmietanę ubić z dodatkiem cukru i cukru waniliowego.
Rozsmarować 2/3 śmietany na drugim placku, oprószyć kakao i przykryć ostatnim plackiem.
Posmarować wierzch pozostałą śmietaną, prószyć kakao i wstawić do lodówki do schłodzenia.
Smacznego!
Prezentuje się bardzo apetycznie, połączenie migdałów i mascarpone musi być smaczne :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńTak, jest bardzo delikatny w smaku :D
Pięknie wygląda, jestem pewna, że smakował bajecznie :)
OdpowiedzUsuń