piątek, 13 lutego 2015

Sos truskawkowy

Foto wkrótce

Składniki:
  • 200g świeżych lub mrożonych truskawek
  • 15g brązowego cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 łyżeczka masła
  • sok z cytryny


Na patelni rozgrzać masło, dodać umyte, osuszone i pokrojone truskawki, cukier, cukier waniliowy i kilka kropel soku z cytryny. Smażyć ok. 5 min. do czasu, aż sos zacznie gęstnieć (w przypadku truskawek mrożonych należy wydłużyć czas, by odparować nadmiar wody)

Wystudzić, następnie zblendować.

Tak przygotowany sos można przechowywać w lodówce lub zapesteryzowany w słoikach.

Podawać na zimno lub ciepło.

Smacznego!

2 komentarze:

  1. Wciąż czekamy na zdjecia :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. :-D Będą foty, będą, ale trzeba poczekać na nowy sezon truskawkowy :)

      Usuń