Foto wkrótce
Składniki:
- 200g świeżych lub mrożonych truskawek
- 15g brązowego cukru
- 1 cukier waniliowy
- 1 łyżeczka masła
- sok z cytryny
Na patelni rozgrzać masło, dodać umyte, osuszone i pokrojone truskawki, cukier, cukier waniliowy i kilka kropel soku z cytryny. Smażyć ok. 5 min. do czasu, aż sos zacznie gęstnieć (w przypadku truskawek mrożonych należy wydłużyć czas, by odparować nadmiar wody)
Wystudzić, następnie zblendować.
Tak przygotowany sos można przechowywać w lodówce lub zapesteryzowany w słoikach.
Podawać na zimno lub ciepło.
Smacznego!
Wciąż czekamy na zdjecia :)
OdpowiedzUsuń:-D Będą foty, będą, ale trzeba poczekać na nowy sezon truskawkowy :)
Usuń