czwartek, 12 lutego 2015

Pulpeciki na parze z aromatycznym sosem pomidorowym


Składniki:
pulpeciki:

  • 500g mięsa mielonego z indyka
  • 1/2 cebuli
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 2 łyżeczki Vegety
  • 20g bułki tartej
  • 1 jajko
  • ewentualnie sól
sos:
  • 1/2 cebuli
  • 1 ząbek czosnku
  • 20g oliwy
  • 25g selera
  • 1 gałązka naci selera
  • 360g pomidorów
  • 1/2 kostki rosołowej
  • 1,5 łyżeczki Vegety
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • odrobina wody
  • 100g śmietanki 30%


Cebulkę drobno posiekać, czosnek przecisnąć przez praskę, dodać pozostałe składniki - wymieszać i wyrobić.
[domowa Vegeta jest mniej słona od kupnej, więc jeżeli będzie za mało słone, doprawić solą]

Uformować pulpeciki, ułożyć w garnku do gotowania.
[w dolnym pojemniku gotuję sos, w górnym pulpeciki]


Sos:


Cebulę i czosnek posiekać i poddusić przez 3 min. na oliwie.

Dodać pokrojony seler, nać, pokrojone pomidory oraz przyprawy i wodę.

Gotować 25 min.

Zmiksować, zaprawić śmietanką i zagotować.

Podawać na gorąco np. z ziemniakami puree.

Smacznego!

4 komentarze:

  1. uwielbiam miesa z parowaru :) mniam:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Też lubię, gdyż smak mięsa jest wyrazisty, a sos dodaje ekstra 'sznytu' :)

      Usuń
  2. a ja nie robiłam nigdy mięcha z parowaru, jak na razie tylko warzywa i rybkę :)
    ale zostałam zachęcona :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Warto spróbować zwłaszcza pulpeciki, bo są pyszne (ale mięso musi być dobrej jakości)

      Usuń