Składniki:
pulpeciki:
- 500g mięsa mielonego z indyka
- 1/2 cebuli
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżeczka pieprzu
- 2 łyżeczki Vegety
- 20g bułki tartej
- 1 jajko
- ewentualnie sól
sos:
- 1/2 cebuli
- 1 ząbek czosnku
- 20g oliwy
- 25g selera
- 1 gałązka naci selera
- 360g pomidorów
- 1/2 kostki rosołowej
- 1,5 łyżeczki Vegety
- 1 łyżeczka pieprzu
- odrobina wody
- 100g śmietanki 30%
Cebulkę drobno posiekać, czosnek przecisnąć przez praskę, dodać pozostałe składniki - wymieszać i wyrobić.
[domowa Vegeta jest mniej słona od kupnej, więc jeżeli będzie za mało słone, doprawić solą]
Uformować pulpeciki, ułożyć w garnku do gotowania.
[w dolnym pojemniku gotuję sos, w górnym pulpeciki]
Sos:
Cebulę i czosnek posiekać i poddusić przez 3 min. na oliwie.
Dodać pokrojony seler, nać, pokrojone pomidory oraz przyprawy i wodę.
Gotować 25 min.
Zmiksować, zaprawić śmietanką i zagotować.
Podawać na gorąco np. z ziemniakami puree.
Smacznego!
uwielbiam miesa z parowaru :) mniam:)
OdpowiedzUsuńTeż lubię, gdyż smak mięsa jest wyrazisty, a sos dodaje ekstra 'sznytu' :)
Usuńa ja nie robiłam nigdy mięcha z parowaru, jak na razie tylko warzywa i rybkę :)
OdpowiedzUsuńale zostałam zachęcona :)
Warto spróbować zwłaszcza pulpeciki, bo są pyszne (ale mięso musi być dobrej jakości)
Usuń