Składniki:
- pierś z gęsi
- sól
- 2 łyżeczki majeranku
- 2 łyżeczki pieprzu
- 2 jabłka
- 1 łyżeczka majeranku
- 1 łyżecka kardamonu
Pierś umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym, skórę naciąć w kratkę. Natrzeć solą i pieprzem.
Położyć na patelni skórą do dołu, usmażyć na złoto, powtórzyć z drugiej strony.
Oprószyć z obu stron majerankiem, przełożyć do naczynia żaroodpornego. Podlać tłuszczem wytopionym z gęsi.
Piec w piekarniku nagrzanym do 190C przez ok. 45 min. od czasu do czasu podlewając sosem spod piersi.
[jeżeli piersi są duże, wydłużyć czas pieczenia]
Jabłka pokroić w ćwiartki (ze skórą, bez gniazd nasiennych), oprószyć majerankiem i kardamonem, obłożyć nim pierś i piec kolejne 25-30 min.
Przed podaniem pokroić. Serwować np. z pieczonymi ziemniaczkami.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz