Składniki:
- 1,5kg źeberek
- 3 łyżki miodu
- olej
- 1,5 łyżeczki przyprawy uniwersalnej
- 1 łyżeczka pieprzu + dodatkowa porcja
- 2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
- 1 łyżeczka majeranku
- woda
Żeberka pokroić na kawałki.
Z miodu, oleju, przyprawy uniwersalnej, pieprzu i czerwonej papryki przygotować marynatę.
Posmarować żeberka marynatą z każdej strony, włożyć do miski i dodać pozostałą marynatę - odstawić do lodówki na kilka godzin (najlepiej na noc).
Przełożyć żeberka wraz z marynatą do garnka ciśnieniowego, oprószyć pieprzem i majerankiem, podlać niewielką ilością wody i gotować przez 12 min. od puszczenia pary.
Przełożyć do naczynia żaroodpornego wraz z powstałym sosem, zapiec na złoto w piekarniku nagrzanym do 190C.
[ok. min]
Smacznego!
A ja właśnie jem żeberka, ale bez miodu :)
OdpowiedzUsuńMniam, mniam :)
Usuń