Pyszne, domowe - budyniowo-ajerkoniakowe
Składniki:
(przepis z Kuchni Polskiej)
- 250g mleka
- 50g drożdży
- 30g cukru
- 500g mąki
- szczypta soli
- 10g cukru waniliowego
- 1 jajko
- 4 żółtka
- 60g roztopionego, wystudzonego masła
- 2 łyżki spirytusu (lub 4 łyżki wódki)
- olej+smalec do smażenia
nadzienie:
- 2 jajka
- 70g cukru pudru
- 125g mleka
- 1/2 laski wanilii
- 150gl ajerkoniaku (u mnie własnej roboty - przepis tu)
- 40g budyniu waniliowego
Z mleka, drożdży i cukru zrobić zaczyn - odstawić w ciepłe miejsce aż zacznie pracować.
Jajka, żółtka i cukier ubić.
Mąkę przesiać, dodać sól - połączyć z zaczynem i jajkami.
Dodać masło i spirytus - wyrobić ciasto.
Odstawić do wyrośnięcia.
Gdy podwoi objętość, rozwałkować na grubość ok. 2cm - wykroić kubkiem krążki.
Przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia.
Rozgrzać tłuszcz do temp. ok. 175C.
Smażyć z obu stron.
Nadzienie:
Zagotować mleko z wanilią - odstawić do wystudzenia.
Jajka ubić z cukrem pudrem. Powoli wlać ostudzone mleko stale miksując.
Połączyć z ajerkoniakiem.
Rozmieszać budyń w niewielkiej ilości mleka. Dodać do masy jajecznej - zagotować stale mieszając.
Odstawić do ostygnięcia.
Wypełnić szprycę budyniem z ajerkoniakiem - nadziać usmażone pączki.
Polukrować lub posypać cukrem pudrem.
Smacznego!
apetycznie wygladaja:) az sie prosza aby zjesc:)
OdpowiedzUsuńDziękuję :) Niestety tak się prosiły, że zniknęły wszystkie :D
Usuń