czwartek, 12 lutego 2015

Pączki z adwokatem

Pyszne, domowe - budyniowo-ajerkoniakowe 


Składniki:
(przepis z Kuchni Polskiej)

  • 250g mleka
  • 50g drożdży
  • 30g cukru
  • 500g mąki
  • szczypta soli
  • 10g cukru waniliowego
  • 1 jajko
  • 4 żółtka
  • 60g roztopionego, wystudzonego masła
  • 2 łyżki spirytusu (lub 4 łyżki wódki)
  • olej+smalec do smażenia
nadzienie:
  • 2 jajka
  • 70g cukru pudru
  •  125g mleka
  •  1/2 laski wanilii
  •  150gl ajerkoniaku (u mnie własnej roboty - przepis tu)
  • 40g  budyniu waniliowego

Z mleka, drożdży i cukru zrobić zaczyn - odstawić w ciepłe miejsce aż zacznie pracować.

Jajka, żółtka i cukier ubić.

Mąkę przesiać, dodać sól - połączyć z zaczynem i jajkami.

Dodać masło i spirytus - wyrobić ciasto.

Odstawić do wyrośnięcia.

Gdy podwoi objętość, rozwałkować na grubość ok. 2cm - wykroić kubkiem krążki.

Przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia.

Rozgrzać tłuszcz do temp. ok. 175C.

Smażyć z obu stron.

Nadzienie:

Zagotować mleko z wanilią - odstawić do wystudzenia.

Jajka ubić z cukrem pudrem. Powoli wlać ostudzone mleko stale miksując.

Połączyć z ajerkoniakiem.

Rozmieszać budyń w niewielkiej ilości mleka. Dodać do masy jajecznej - zagotować stale mieszając.

Odstawić do ostygnięcia.

Wypełnić szprycę budyniem  z ajerkoniakiem - nadziać usmażone pączki.

Polukrować lub posypać cukrem pudrem.

Smacznego!

2 komentarze:

  1. apetycznie wygladaja:) az sie prosza aby zjesc:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję :) Niestety tak się prosiły, że zniknęły wszystkie :D

      Usuń