Dziś szarlotka oparta na przepisie Gordona Ramsaya - pyszna, soczysta i aromatyczna
Składniki:
ciasto:
- 55g cukru pudru
- 130g masła
- 250g mąki
- szczypta soli
- 1 jajko
nadzienie:
- 1,5kg jabłek
- 60g masła (najlepiej klarowanego)
- 50g cukru
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1/2 łyżeczki świeżo zmielonej gałki muszkatołowej
- 1 żółtko
Masło posiekać z cukrem, mąką i solą. Dodać jajko i wyrobić ciasto.
Zawinąć w folię i wsadzić do lodówki na min. 30 min.
Jabłka obrać, usunąć ogryzki i pokroić w niewielką kostkę.
Wymieszać z cukrem, cynamonem i gałką.
Masło mocno rozgrzać na patelni, wrzucić jabłka i podsmażyć przez ok. 5 min. Ostudzić.
Ciasto podzielić na 2 części, każdą rozwałkować.
Jedną wyłożyć formę do tart tworząc bok wysoki na ok. 3 cm.
Wyłożyć wystudzone jabłka, przykryć drugą częścią ciasta - zlepić boki.
Wierzch lekko naciąć na środku, by para miała ujście, posmarować roztrzepanym żółtkiem zmieszanym z odrobiną wody.
Upiec na rumiano w piekarniku nagrzanym do 180C
[ok. 40 min. grzanie góra-dół + 10 min. grzanie dół]
Smacznego!
Bardzo mi się podoba przepis ;) Lubię jak w szarlotce jest mnóstwo jabłek. Wygląda przepysznie ;)
OdpowiedzUsuńSmakuje pysznie zwłaszcza na ciepło :)
Usuńwygląda bardzo smacznie:) tyle jabłek, mniam:)
OdpowiedzUsuń