Domowa Vegeta od dłuższego czasu gości w mojej kuchni - jest pyszna, aromatyczna, a przede wszystkim zdrowa, bo z naturalnych składników. Zapach gotowego produktu, a także podczas przygotowywania jest nie do opisania!
Składniki: [z podanych składników wychodzi ok. 350g gotowej Vegety]
- 1,5kg marchewki
- 300g selera
- 350g pietruszki
- 150g białej części pora
- pęczek natki pietruszki
- pęczek koperku
- pęczek lubczyku
- 15g suszonych grzybów
- 1,5 łyżeczki ziaren czarnego pieprzu
- 1 łyżeczka ziaren ziea angielskiego
- 4 łyżeczki soli morskiej
- 4 łyżeczki kurkumy
Warzywa obrać, umyć i pokroić na małe kawałki, zioła posiekać.
(można zetrzeć na tarce o grubych oczkach lub zmiksować niezbyt miałko w malakserze, albo ostrugać obieraczką do warzyw)
Ułożyć cienką warstwę warzyw i ziół na pergaminie.
Latem najlepiej na świeżym powietrzu w cieniu; gdy pogoda nie sprzyja można użyć specjalnych suszarek do warzyw lub piekarnika.
Moja Vegeta tym razem suszona w uchylonym piekarniku (na 4 blaszkach wstawionych jednocześnie) w temperaturze 50C (termoobieg).
Suszymy do czasu, gdy warzywa będą zupełnie suche, warto od czasu do czasu przemieszać.
[długość suszenia zależy od ilości wody w warzywach - u mnie tym razem proces zajął 10 godz]
[długość suszenia zależy od ilości wody w warzywach - u mnie tym razem proces zajął 10 godz]
Grzyby, pieprz, ziele angielskie i sól zmielić na proszek.
Dodać wysuszone warzywa (jeśli były ścierane na tarce lub obieraczką, zmiksować, ale nie na proszek).
Wymieszać z kurkumą.
Przechowywać w szczelnie zamkniętym słoiku.
Smacznego!
Przepis skopiowałam i spróbuję ją zrobić, bo mi bardzo odpowiada :)
OdpowiedzUsuńSerdecznie polecam! Nie jest tak słona, jak kupna Vegeta, ale to akurat zaleta :)
Usuń