Sos wołowo - wieprzowy doskonały do pyz na parze.
Składniki:
- 1 cebula
- 4 ząbki czosnku
- 1 łyżka masła klarowanego
- 300g mięsa wołowego
- 300g mięsa wieprzowego
- 1 łyżeczka pieprzu
- 1,5 łyżeczki Vegety
- 1 łyżeczka słodkiej czerwonej papryki w proszku
- woda
- 1 domowa bulionetka pieczeniowa
- 1/2 lub 3/4 łyżki mąki ziemniaczanej
- koperek
Cebulę i czosnek posiekać i zeszklić na klarowanym maśle.
Dodać pokrojone w kosteczkę mięso i przyprawy - podsmażyć.
Przełożyć podsmażone mięso do szybkowaru, podlać wodą, dodać bulionetkę.
Gotować 17 min. od puszczenia pary.
[jeśli nie mamy szybkowaru, wydłużyć czas gotowania do momentu, gdy mięso będzie miękkie]
Zaprawić mąką ziemniaczaną.
[wymieszać mąkę w niewielkiej ilości zimnej wody, wlać do sosu mieszając]
Przed podaniem posypać świeżym koperkiem.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz