sobota, 14 lutego 2015

Sos wołowo - wieprzowy

Sos wołowo - wieprzowy doskonały do pyz na parze.

Składniki:
  • 1 cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • 300g mięsa wołowego
  • 300g mięsa wieprzowego
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 1,5 łyżeczki Vegety
  • 1 łyżeczka słodkiej czerwonej papryki w proszku
  • woda
  • 1 domowa bulionetka pieczeniowa
  • 1/2 lub 3/4 łyżki mąki ziemniaczanej
  • koperek



Cebulę i czosnek posiekać i zeszklić na klarowanym maśle.

Dodać pokrojone w kosteczkę mięso i przyprawy - podsmażyć.

Przełożyć podsmażone mięso do szybkowaru, podlać wodą, dodać bulionetkę.

Gotować 17 min. od puszczenia pary.
[jeśli nie mamy szybkowaru, wydłużyć czas gotowania do momentu, gdy mięso będzie miękkie]

Zaprawić mąką ziemniaczaną.
[wymieszać mąkę w niewielkiej ilości zimnej wody, wlać do sosu mieszając]

Przed podaniem posypać świeżym koperkiem.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz