Dziś dla odmiany nieco inna odmiana musaki - z kurczakiem :)
Składniki: [6 szt]
- 2 małe bakłażany (razem ok. 650g)
- 350g ziemniaków
- 1 duża cebula
- 20g oliwy
- 500g piersi z kurczaka
- 40g wina czerwonego
- 400g krojonych pomidorów z puszki wraz z sosem
- 2 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki pieprzu
- 5 goździków
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 100g żółtego sera
sos mornay
- 60g masła
- 80g mąki pszennej
- 1000g mleka
- 1 łyżeczka soli
- 1/2 łyżeczki pieprzu
- 1 szczypta gałki muszkatołowej
- 1 jajko
Bakłażana pokroić w plasterki (1cm)
Oprószyć solą z każdej strony, ułożyć na durszlaku, aż puści sok. Następnie krótko opłukać pod zimną wodą i osączyć na ręczniku papierowym.
Ziemniaki obrać i pokroić w cienkie plasterki.
Bakłażana i ziemniaki ugotować na parze (10 min)
Pokroić cebulę, poddusić na oliwie (4min). Kurczaka zmielić, dodać do cebuli, wymieszać i dusić 5 min.
Dodać wino, pomidory z puszki, sól, pieprz, zmielone goździki i cynamon - gotować 25min.
W naczyniach żaroodpornych ułożyć ziemniaki, połowę mięsa, posypać odrobiną sera.
Na mięsie rozłożyć bakłażany.
Posypać odrobiną sera i wyłożyć pozostałe mięso.
sos mornay
Roztopić masło, dodać mąkę, chwilę poddusić stale mieszając.
Dodać mleko, sól, pieprz i gałkę muszkatołową - gotować 10min. mieszając.
Dodać jajko - zagotować stale mieszając.
Gładkim sosem polać musakę i posypać pozostałym serem.
Zapiec w piekarniku w temp. 180ºC przez 40-50min.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz