Sos cygański z kukurydzą fajnie komponuje się z makaronem - u mnie tym razem w wersji wegetariańskiej, ale z mięsem będzie równie dobry :)
Składniki:
- 1/2 kg pomidorów
- 1/2 czerwonej papryki
- 1/2 zielonej papryki
- 1 cebula
- 1 mała marchewka
- 1 ząbekczosnku
- 1/3 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki pieprzu
- 1/3 łyżeczki Vegety
- szczypta estragonu
- szczypta cząbru
- 1 łyżka oliwy
- 1 łyżeczka octu
- 1/2 puszki kukurydzy
- makaron
Pomidory obrać ze skórki i pokroić w kostkę.
Dodać pokrojoną paprykę, cebulę, marchewkę, sprasowany czosnek i przyprawy.
Gotować ok. 30-40 min.
[jeżeli będzie zbyt rzadkie, wydłużyć czas gotowania]
Po uzyskaniu odpowiedniej konsystencji dodać kukurydzę i zagotować.
Podawać z makaronem ugotowanym al dente.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz