niedziela, 25 stycznia 2015

Sos cygański

Sos cygański z kukurydzą fajnie komponuje się z makaronem - u mnie tym razem w wersji wegetariańskiej, ale z mięsem będzie równie dobry :)


Składniki: 
  • 1/2 kg pomidorów
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 1/2 zielonej papryki
  • 1 cebula
  • 1 mała marchewka
  • 1 ząbekczosnku
  • 1/3 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 1/3 łyżeczki Vegety
  • szczypta estragonu
  • szczypta cząbru
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 łyżeczka octu
  • 1/2 puszki kukurydzy
  • makaron


Pomidory obrać ze skórki i pokroić w kostkę. 

Dodać pokrojoną paprykę, cebulę, marchewkę, sprasowany czosnek i przyprawy.

Gotować ok. 30-40 min. 

[jeżeli będzie zbyt rzadkie, wydłużyć czas gotowania]

Po uzyskaniu odpowiedniej konsystencji dodać kukurydzę i zagotować.

Podawać z makaronem ugotowanym al dente.


Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz