Składniki: [6 małych sztuk]
- 1,5 łyżki masła klarowanego
- 1 duży ziemniak
- 1 duża cebula (100g)
- 3 pieczarki (60g)
- 1 łyżeczka Vegety
- 1 pełna łyżeczka słodkiej papryki w proszku
- 1/2 łyżeczki estragonu
- 1 łyżeczka pieprzu
- 300g piersi z kurczaka
- 1 łyżeczka Vegety
- 3/4 łyżeczki pieprzu
- oliwa do smażenia
- 8g masła
- 8g mąki
- 225g śmietanki 30%
- 75g mleka
- szczypta soli
- szczypta pieprzu
- mozzarella
- ciasto francuskie (ok. 50g)
Ziemniaka pokroić na cienkie słupki (w zapałkę). Wrzucić na rozgrzane masło klarowane, dodać Vegetę, paprykę w proszku, estragon i pieprz - wymieszać i podsmażyć na średnim ogniu.
Cebulę i pieczarki pokroić w drobną kostkę - dodać do ziemniaków i smażyć ok.5-7 min. Przełożyć do kokilek.
Kurczaka pokroić w kostkę, dodać Vegetę i pieprz krótko obsmażyć na rozgrzanej oliwie do smażenia. (do zamknięcia porów)
Masło roztopić, dodać mąkę i dokładnie wymieszać. Dodać śmietankę, mleko, soli i pieprz - dokładnie wymieszać i zagotować mieszając.
Zalać sosem kokilki, posypać mozzarellą, na wierzchu ułożyć paseczki z ciasta francuskiego.
Zapiec w piekarniku nagrzanym do 210C przez 20 min.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz