środa, 7 stycznia 2015

Kokilki z francuską krateczką

Zapiekane kokilki z francuską krateczką to pomysł na dzisiejszy obiad 




Składniki: [6 małych sztuk]
  • 1,5 łyżki masła klarowanego
  • 1 duży ziemniak
  • 1 duża cebula (100g)
  • 3 pieczarki (60g)
  • 1 łyżeczka Vegety
  • 1 pełna łyżeczka słodkiej papryki w proszku
  • 1/2 łyżeczki estragonu
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 300g piersi z kurczaka
  • 1 łyżeczka Vegety
  • 3/4 łyżeczki pieprzu
  • oliwa do smażenia
  • 8g masła
  • 8g mąki
  • 225g śmietanki 30%
  • 75g mleka
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu
  • mozzarella
  • ciasto francuskie (ok. 50g)




Ziemniaka pokroić na cienkie słupki (w zapałkę). Wrzucić na rozgrzane masło klarowane, dodać Vegetę, paprykę w proszku, estragon i pieprz - wymieszać i podsmażyć na średnim ogniu.

Cebulę i pieczarki pokroić w drobną kostkę - dodać do ziemniaków i smażyć ok.5-7 min. Przełożyć do kokilek.

Kurczaka pokroić w kostkę, dodać Vegetę i pieprz krótko obsmażyć na rozgrzanej oliwie do smażenia. (do zamknięcia porów)

Masło roztopić, dodać mąkę i dokładnie wymieszać. Dodać śmietankę, mleko, soli i pieprz - dokładnie wymieszać i zagotować mieszając. 


Zalać sosem kokilki,  posypać mozzarellą, na wierzchu ułożyć paseczki z ciasta francuskiego.

Zapiec w piekarniku nagrzanym do 210C przez 20 min.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz