Wigilia zbliża się wielkimi krokami, więc czas się zabrać za poważne kucharzenie - na pierwszy rzut lecą pierożki z zasmażaną kapustą i grzybami :)
Przygotowuję je wcześniej, obgotowuję we wrzątku z dodatkiem oleju, 'suszę' na ściereczce i mrożę.
W wigilię odgrzewam wrzucając na chwilkę na wrzątek lub na parze.
Składniki: [z podanych składników wychodzi ok. 130 pierożków z krążków o średnicy 5 - 5,5 cm]
ciasto:
- 1 jajko
- 510g mąki
- 2 łyżeczki oleju
- 270g gorącej wody
farsz:
- 350g kapusty kiszonej
- 350g ugotowanych grzybów (ok. 90g suszonych)
- 60g cebuli
- masło
- 2 łyżeczki pieprzu (lub mniej)
- 1 łyżeczka Vegety
Kapustę opłukać, następnie ugotować (ok. 10 min) - jeżeli jest zbyt kwaśna, najpierw obgotować, wylać pierwszą wodę i dopiero ugotować. Posiekać [np. w malakserze]
Grzyby namoczyć, pierwszą wodę wylać, następnie ugotować (ok. 10 min). Posiekać [np. w malakserze]
Cebulę pokroić w drobną kosteczkę, poddusić na maśle, połączyć z kapustą z grzybami.
Na patelni rozgrzać łyżkę masła, dodać kapustę z grzybami oraz przyprawy - zasmażać ok. 10min.(w razie potrzeby podlewając wodą)
Ciasto:
Połączyć wszystkie składniki, wyrobić gładkie ciasto. Powinno być dość miękkie i sprężyste - jeśli jest zbyt twarde, dodać wody.
Podzielić na 4 części - 3 dokładnie zawinąć w wilgotną ściereczkę, by nie przysychało, 1 rozwałkować na cienki placek.
Wykroić małe krążki, na każdy nałożyć trochę farszu, dokładnie zlepić brzegi.
Obgotować w osolonym wrzątku z dodatkiem oleju przez ok. 1-2 min. od momentu wypłynięcia. (lub 1 min. dłużej, jeśli będziemy od razu serwować)
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz