Wilgotny makowiec z jabłkami, orzechami, żurawiną i rodzynkami - nie dość, że smaczny, to jeszcze długo utrzymuje świeżość :)
Składniki:
- 450g maku
- 320g mleka
- 35g miodu
- 100g rodzynek
- 225g margaryny
- 90g cukru
- 6 jajek
- 90g kaszy manny
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka aromatu migdałowego
- 450g jabłek (waga po obraniu i wydrążeniu gniazd nasiennych)
- 50g orzechów włoskich
- 50g żurawiny
+ polewa czekoladowa
- 65g masła
- 30g cukru purdru
- 20g mleka
- 40g kakao
Mak zmielić, dodać mleko, miód i rodzynki - gotować 15 min. mieszając. Wystudzić.
Margarynę utrzeć z cukrem. Dodawać po jednym żółtku stale ucierając.
następnie stopniowo (po 1 łyżce) dodać zimną masę makową nadal ucierając.
Do masy dodać kaszę, proszek do pieczenia i aromat - wymieszać.
Obrane jabłka pokroić w drobną kostkę - dodać do masy wraz z orzechami i żurawiną - wymieszać.
Białka ubić na sztywną pianę, dodać do masy makowej i delikatnie wymieszać.
Przelać masę do blaszki wyłożonej pergaminem.
Piec w piekarniku nagrzanym do 200C przez 20 min., następnie zmniejszyć temperaturę do 170C i piec kolejne 35 min. (sprawdzić patyczkiem).
Placek nieco wystudzić, letni polać polewą (najlepiej z gorzkiej czekolady; jeśli polewam deserową, robię tylko 'zeberkę', by nie było za słodkie)
Polewa:
Masło roztopić, dodać cukier puder - wymieszać do rozpuszczenia. Ściągnąć z ognia, dodać mleko - wymieszać.
Dodać kakao - dokładnie wymieszać.
Po lekkim przestudzeniu polewa jest gotowa do użycia.
Polewa:
Masło roztopić, dodać cukier puder - wymieszać do rozpuszczenia. Ściągnąć z ognia, dodać mleko - wymieszać.
Dodać kakao - dokładnie wymieszać.
Po lekkim przestudzeniu polewa jest gotowa do użycia.
Smacznego!
Mmm, wygląda cudownie :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
Usuń