czwartek, 25 grudnia 2014

Makowiec z jabłkami

Wilgotny makowiec z jabłkami, orzechami, żurawiną i rodzynkami - nie dość, że smaczny, to jeszcze długo utrzymuje świeżość :)

Składniki:


  • 450g maku
  • 320g mleka
  • 35g miodu 
  • 100g rodzynek
  • 225g margaryny
  • 90g cukru
  • 6 jajek
  • 90g kaszy manny
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka aromatu migdałowego
  • 450g jabłek (waga po obraniu i wydrążeniu gniazd nasiennych)
  • 50g orzechów włoskich
  • 50g żurawiny

+ polewa czekoladowa


  • 65g masła
  • 30g cukru purdru
  • 20g mleka
  • 40g kakao



Mak zmielić, dodać mleko, miód i rodzynki - gotować 15 min. mieszając. Wystudzić.

Margarynę utrzeć z cukrem. Dodawać po jednym żółtku stale ucierając.
następnie stopniowo (po 1 łyżce) dodać zimną masę makową nadal ucierając.

Do masy dodać kaszę, proszek do pieczenia i aromat - wymieszać.

Obrane jabłka pokroić w drobną kostkę - dodać do masy wraz z orzechami i żurawiną -  wymieszać.

Białka ubić na sztywną pianę, dodać do masy makowej i delikatnie wymieszać.

Przelać masę do blaszki wyłożonej pergaminem.

Piec w piekarniku nagrzanym do 200C przez 20 min., następnie zmniejszyć temperaturę do 170C i piec kolejne 35 min. (sprawdzić patyczkiem).

Placek nieco wystudzić, letni polać polewą (najlepiej z gorzkiej czekolady; jeśli polewam deserową, robię tylko 'zeberkę', by nie było za słodkie)

Polewa:

Masło roztopić, dodać cukier puder - wymieszać do rozpuszczenia. Ściągnąć z ognia, dodać mleko - wymieszać.

Dodać kakao - dokładnie wymieszać.

Po lekkim przestudzeniu polewa jest gotowa do użycia.

Smacznego!

2 komentarze: