czwartek, 25 grudnia 2014

Śledzik po szwedzku

Przepis ten gości w naszym domu od kilku lat, czas by wskoczył na blog :)


Składniki:
  • 400g matiasów
  • 1 czerwona cebula + 1/2 cebuli do serwowania  śledzików
  • kilka gałązek świeżego kopru
  • 2 łyżeczki ziela angielskiego
  • 5 listków laurowych
  • 1 marchewka
  • kawałek białej części pory
zalewa:
  • 150g octu 10%
  • 200g cukru
  • 100g wody
  • 2 gałązki kopru

Zalewa:

Zagotować wszystkie składniki zalewy (oprócz kopru, który dodajemy po zagotowaniu).

Odstawić do ostudzenia.


Śledziki:

Matiasy namoczyć w wodzie [kupuję mało słone w wiaderku - takim wystarczy ok. 15 min. moczenia. Jeżeli mamy bardzo słone płaty, moczyć dłużej wymieniając wodę co 20/30 min. Gdy będą dobre, woda będzie lekko słona]

Ułożyć w glinianym garnku warstwę płatów śledziowych, kilka krążków cebuli, część startej marchewki i drobno pokrojonej pory, połowę ziaren ziela angielskiego i liści laurowych.

Powtórzyć z pozostałymi składnikami. 

Posypać sporą ilością posiekanego koperku, zalać zimną zalewą i odstawić w chłodne miejsce na ok. 3 dni.

Podawać śledzie pokrojone w paseczki z drobno posiekaną czerwoną cebulą i świeżym koperkiem.




Smacznego!






2 komentarze: