Składniki:
- 400g matiasów
- 1 czerwona cebula + 1/2 cebuli do serwowania śledzików
- kilka gałązek świeżego kopru
- 2 łyżeczki ziela angielskiego
- 5 listków laurowych
- 1 marchewka
- kawałek białej części pory
zalewa:
- 150g octu 10%
- 200g cukru
- 100g wody
- 2 gałązki kopru
Zalewa:
Zagotować wszystkie składniki zalewy (oprócz kopru, który dodajemy po zagotowaniu).
Odstawić do ostudzenia.
Śledziki:
Matiasy namoczyć w wodzie [kupuję mało słone w wiaderku - takim wystarczy ok. 15 min. moczenia. Jeżeli mamy bardzo słone płaty, moczyć dłużej wymieniając wodę co 20/30 min. Gdy będą dobre, woda będzie lekko słona]
Ułożyć w glinianym garnku warstwę płatów śledziowych, kilka krążków cebuli, część startej marchewki i drobno pokrojonej pory, połowę ziaren ziela angielskiego i liści laurowych.
Powtórzyć z pozostałymi składnikami.
Posypać sporą ilością posiekanego koperku, zalać zimną zalewą i odstawić w chłodne miejsce na ok. 3 dni.
Smacznego!
zapewne zniknęłyby u mnie w kilka chwil ;)
OdpowiedzUsuń:-) U mnie też za długo nie wytrzymały :)
Usuń