środa, 24 grudnia 2014

Ryba po grecku


Składniki:
  • 1,5 kg filetów z ryb morskich
  • mąka
  • olej
  • 3 duże cebule
  • 5-6 marchewek
  • 2 pietruszki
  • kawałek selera
  • słoiczek koncentratu pomidorowego
  • 3 liście laurowe
  • 6 ziarenek ziela angielskiego
  • 3 łyżki octu
  • sól
  • pieprz


Ryby oprószyć solą, pieprzem i mąką - usmażyć na oleju.

Cebulę posiekać w drobną kostkę - gotować 5min. w wodzie z octem, Odcedzić.

Warzywa zetrzeć na tarce z grubymi oczkami.

Na patelni rozgrzać odrobinę oleju, wrzucić warzywa, listki, ziele- chwilę smażyć, następnie podlać wodą. 

Dusić, aż warzywa będą miękkie.

Dodać koncentrat i cebulę- wymieszać, doprawić solą i pieprzem.


Ułożyć cienką warstwę warzyw na półmisku, następnie ryby i przykryć pozostałą częścią warzyw.

Ostawić do lodówki do schłodzenia.

Podawać na zimno.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz