Uszka wigilijne wielkości paznokcia od kciuka z dużą ilością farszu i z delikatnym ciastem
Składniki: [ok. 230 sztuk lepionych z krążków wykrajanych kieliszkiem - średnica ok. 2 cm]
ciasto:
- 1 jajko
- 510g mąki
- 2 łyżeczki oleju
- 270g gorącej wody
farsz:
- 100g suszonych grzybów
- 100g cebuli
- 20g bułki tartej
- masło
- 1,5 - 2 łyżeczki pieprzu
- 1 - 1,5 łyżeczki Vegety
Grzyby namoczyć, pierwszą wodę wylać, następnie ugotować (ok. 10 min). Zmielić.
Cebulę pokroić w drobną kosteczkę, zeszklić na maśle, połączyć z grzybami.
Doprawić.
Ciasto:
Połączyć wszystkie składniki, wyrobić gładkie ciasto. Powinno być dość miękkie i sprężyste - jeśli jest zbyt twarde, dodać wody. Uzyskanie odpowiedniej konsystencji spowoduje, że ciasto będzie plastyczne, więc będzie można nałożyć dużo farszu oraz będzie się z łatwością sklejało uszka.
Podzielić na 4 części - 3 dokładnie zawinąć w wilgotną ściereczkę, by nie przysychało, 1 rozwałkować na cienki placek.
Wykroić kieliszkiem małe krążki, na każdy nałożyć trochę farszu, dokładnie zlepić brzegi, następnie skleić rogi pierożka tworząc uszko.
[według mnie łatwiej nadziewa się zimnym farszem - najpierw formuję kuleczki z farszu, potem lepię pierożki - dzięki temu unikam brudzenia ciasta farszem]
[według mnie łatwiej nadziewa się zimnym farszem - najpierw formuję kuleczki z farszu, potem lepię pierożki - dzięki temu unikam brudzenia ciasta farszem]
Obgotować w osolonym wrzątku z dodatkiem oleju przez ok. 1-2 min. od momentu wypłynięcia. (lub 1 min. dłużej, jeśli będziemy od razu serwować)
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz