środa, 24 grudnia 2014

Ćwikła z chrzanem

Ćwikła z chrzanem od zawsze kojarzy mi się ze świętami - nie mogło jej zabraknąć na stole :)

Składniki:
  • 1,2kg buraków
  • 1,5 łyżeczki pieprzu
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżeczki octu jabłkowego
  • kilka łyżeczek chrzanu


Buraki umyć i gotować w łupinach, aż będą miękkie.

Zalać dużą ilością zimnej wody (przelewamy do czasu, gdy będzie zimna), zostawić buraki przez chwilę w wodzie, następnie ściągnąć skórkę.
[dzięki zalaniu zimną wodą, skórka schodzi praktycznie sama]

Zetrzeć buraki na tarce o drobnych oczkach, doprawić, następnie schłodzić w lodówce.

Podawać np. do mięs i wędlin.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz