czwartek, 25 grudnia 2014

Oczy świętej Łucji, czyli bułeczki maślane z szfranem

Oryginalnie te bułeczki są na słodko, moje jednak uległy pewnej modyfikacji, by dopasować się do potraw na stole wigilijnym



Składniki:

  • 65g masła
  • 250g mleka
  • 1 łyżeczka szafranu
  • 25g drożdży
  • 2 łyżeczki cukru
  • 390g mąki
  • 1 niepełna łyżeczka soli
  • 1 roztrzepane jajko
  • rodzynki


Masło roztopić, dodać do niego mleko i szafran roztarty w moździerzu. Podgrzać do temperatury 37C.

Do podgrzanego mleka wkruszyć drożdże, wsypać cukier i wymieszać.

Dodać mąkę sól i połowę jajka.

Wyrobić gładkie ciasto, następnie uformować bułeczki (ślimaczki) - w każdy wetknąć 2 rodzynki, ułożyć na blaszce i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 45 min.

Gdy bułeczki wyrosną, posmarować wierzch pozostałym jajkiem i upiec w piekarniku nagrzanym do 250C przez 5-7 min.

Smacznego!


2 komentarze: