Oryginalnie te bułeczki są na słodko, moje jednak uległy pewnej modyfikacji, by dopasować się do potraw na stole wigilijnym
Składniki:
- 65g masła
- 250g mleka
- 1 łyżeczka szafranu
- 25g drożdży
- 2 łyżeczki cukru
- 390g mąki
- 1 niepełna łyżeczka soli
- 1 roztrzepane jajko
- rodzynki
Masło roztopić, dodać do niego mleko i szafran roztarty w moździerzu. Podgrzać do temperatury 37C.
Do podgrzanego mleka wkruszyć drożdże, wsypać cukier i wymieszać.
Dodać mąkę sól i połowę jajka.
Wyrobić gładkie ciasto, następnie uformować bułeczki (ślimaczki) - w każdy wetknąć 2 rodzynki, ułożyć na blaszce i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 45 min.
Gdy bułeczki wyrosną, posmarować wierzch pozostałym jajkiem i upiec w piekarniku nagrzanym do 250C przez 5-7 min.
Smacznego!
Ile trzeba dać cukru jeśli będa na słodko
OdpowiedzUsuń55 - 65g:)
Usuń