czwartek, 4 grudnia 2014

Kapusta zasmażana i zapiekana

Pyszne, proste i szybkie danie obiadowe

Składniki:

  • 1/2 małej główki białej kapusty
  • masło
  • 1 cebula
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2 kiełbasy
  • 1,5 łyżeczki pieprzu
  • 1 łyżeczka czerwonej, słodkiej papryki
  • 30g masła
  • 30g mąki
  • 400g mleka
  • szczypta soli
  • pieprz
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • 80g sera żółtego


Kapustę cienko poszatkować i zblanszować w osolonym wrzątku przez 5 min. Odcedzić.

Cebulę pokroić w cieniutkie piórka - zeszklić na patelni dodając łyżeczkę cukru.

Kiełbasę pokroić w kostkę, dodać do cebuli - chwilę razem podsmażyć, następnie dodać kapustę, wymieszać i zasmażyć (kilka minut).

Z masła, mleka, soli, pieprzu i gałki muszkatołowej przygotować sos beszamelowy (sposób przygotowania znajdziesz tu).

Posypać startym serem, zapiec w piekarniku nagrzanym do 190C przez 30-35 min.

Smacznego!

1 komentarz: