Pyszne, proste i szybkie danie obiadowe
- 1/2 małej główki białej kapusty
- masło
- 1 cebula
- 1 łyżeczka cukru
- 2 kiełbasy
- 1,5 łyżeczki pieprzu
- 1 łyżeczka czerwonej, słodkiej papryki
- 30g masła
- 30g mąki
- 400g mleka
- szczypta soli
- pieprz
- szczypta gałki muszkatołowej
- 80g sera żółtego
Kapustę cienko poszatkować i zblanszować w osolonym wrzątku przez 5 min. Odcedzić.
Cebulę pokroić w cieniutkie piórka - zeszklić na patelni dodając łyżeczkę cukru.
Kiełbasę pokroić w kostkę, dodać do cebuli - chwilę razem podsmażyć, następnie dodać kapustę, wymieszać i zasmażyć (kilka minut).
Z masła, mleka, soli, pieprzu i gałki muszkatołowej przygotować sos beszamelowy (sposób przygotowania znajdziesz tu).
Posypać startym serem, zapiec w piekarniku nagrzanym do 190C przez 30-35 min.
Smacznego!
ale fajny pomysł:) zaskakujesz:)
OdpowiedzUsuń