Smaczny, gęsty i baaardzo aromatyczny barszczyk ze smażonych warzyw doskonale sprawdzi się na wigilijnym sole, jak i na co dzień :)
Składniki: (z reguły robię większą ilość)
- 6 buraków
- 1 duży ziemniak
- 4 szalotki
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżka masła
- 4 łyżki octu balsamico
- 1,6l bulionu warzywnego
- 1,2 liście laurowe
- sól, pieprz, sos worcester
Buraki i ziemniaka obrać, pokroić w kostkę.
Szalotki i czosnek posiekać.
Warzywa dusić na maśle ok. 5 min.
Dodać ocet, bulion i liść laurowy - gotować pod przykryciem ok. 50min.
Usunąć liść laurowy, doprawić solą, pieprzem i sosem worcester.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz