Smaczny, wilgotny tort tiramisu zadowoli nawet najbardziej wymagających
Składniki: (na duży tort - o średnicy 30cm)
Mój tort składa się z 3 warstw biszkopta
Gruby biszkopt::
- 10 jajek
- szczypta soli
- 250g cukru
- 250g maki pszennej
- 100g maki ziemniaczanej
- 4 jajka
- 200g cukru
- 1 kg serka mascarpone
- 250g mocnej, zimnej kawy
- 100g wódki
- kakao
- 200g śmietany 30%
- cukier waniliowy
- płatki migdałów
- orzechy włoskie
Biszkopt:
Białka ubić z solą na sztywną pianę.
Żółtka ubić z cukrem (ok. 3 min). Dodać mąkę - dokładnie wymieszać.
Do masy mączno - jajecznej dodać białka - wymieszać.
Podzielić na 3 części, każdą przelać do formy ( Ø 30cm). Piec w piekarniku nagrzanym do 180ºC przez 12 min.
Pozostawić na kilka minut do ostudzenia.
Masa:
Jajka ubić z cukrem przez ok. 6min.
Dodawać mascarpone stale ucierając (ok. 1,5-2min) - nie należy ucierać zbyt długo, by masa nie nabrała zbyt dużo powietrza.
Tort:
Z zimnej kawy i wódki przygotować poncz.
Biszkopty nasączyć ponczem.
Ułożyć:
- biszkopt
- 1/3 masy
- oprószyć kakao (przez sitko)
- biszkopt
- 1/3 masy
- oprószyć kakao (przez sitko)
- biszkopt
- 1/3 masy (również boki)
- oprószyć kakao (przez sitko)
Ozdobić bitą śmietaną, migdałami i orzechami.
Schłodzić w lodówce.
Smacznego!
Wspaniały torcik!!
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńOj, mnie by zadowolił... I to bardzo :)
OdpowiedzUsuń