czwartek, 15 marca 2012

Zupa z soczewicy i ciecierzycy


Składniki:
  • 125g soczewicy
  • 125g ciecierzycy
  • 100g cebuli
  • 2 marchewki
  • 100g boczku
  • seler 
  • pietruszka
  • 800g wody
  • 1 kostka bulionu mięsnego
  • 1 łyżeczka przyprawy uniwersalnej
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 1 łyżka octu
.
Soczewicę i ciecierzycę namoczyć (kilka godzin).

Cebulę posiekać, dodać pokrojony boczek - poddusić.

Marchewkę, seler, pietruszkę pokroić, zalać wodą - dodać soczewicę, ciecierzycę, cebulę, boczek i kostkę.

Gotować ok. 30min.

Przyprawić, dodać ocet - zagotować.

Smacznego!

2 komentarze:

  1. Nigdy nie jadłam ani ciecierzycy ani soczewicy - zawsze wybieram coś bardziej " znanego " jeśli mogę tak powiedzieć. Chetnie spróbuje :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeśli lubisz grochówkę, to ta zupka też Ci zasmakuje :-) Spróbuj koniecznie!

      Usuń