Składniki:
- 125g soczewicy
- 125g ciecierzycy
- 100g cebuli
- 2 marchewki
- 100g boczku
- seler
- pietruszka
- 800g wody
- 1 kostka bulionu mięsnego
- 1 łyżeczka przyprawy uniwersalnej
- 1 łyżeczka pieprzu
- 1 łyżka octu
.
Soczewicę i ciecierzycę namoczyć (kilka godzin).
Cebulę posiekać, dodać pokrojony boczek - poddusić.
Marchewkę, seler, pietruszkę pokroić, zalać wodą - dodać soczewicę, ciecierzycę, cebulę, boczek i kostkę.
Gotować ok. 30min.
Przyprawić, dodać ocet - zagotować.
Smacznego!
Nigdy nie jadłam ani ciecierzycy ani soczewicy - zawsze wybieram coś bardziej " znanego " jeśli mogę tak powiedzieć. Chetnie spróbuje :)
OdpowiedzUsuńJeśli lubisz grochówkę, to ta zupka też Ci zasmakuje :-) Spróbuj koniecznie!
Usuń