środa, 28 marca 2012

Calzone




Składniki:
ciasto:
  • 220g letniej wody
  • 20g drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 400g mąki
  • 35g oliwy
  • 1 łyżeczka soli
farsz:
  • 1/2 kalafiora
  • 200g boczku
  • 100g cebuli
  • 2 marchewki
  • 100g mozzarelli
  • 100g sera żółtego
  • kilka listków bazylii
  • pieprz
  • przyprawa uniwersalna
  • sól
sos czosnkowy:
  • 1 ząbek czosnku
  • 200g gęstej śmietany
  • 1 serek topiony
  • 2 łyżki koperku
  • sól
  • pieprz


Ciasto:

Wymieszać wszystkie składniki - odstawić do wyrośnięcia. 


Farsz:


Boczek pokroić w kosteczkę, zarumienić. Dodać posiekaną cebulkę - podsmażyć. 


Kalafiora zblanszować w osolonym wrzątku.


Marchewkę i sery drobno pokroić..


Wymieszać wszystkie składniki - doprawić.






Sos czosnkowy


Czosnek sprasować, wymieszać ze śmietaną, serkiem topionym i przyprawami - zagotować.


Dodać posiekany koperek - wymieszać.


Calzone:


Ciasto podzielić na 4  części, każdą rozwałkować na okrąg - nałożyć farsz, skleić pierogi i ułożyć na blaszkach wyłożonych pergaminem.






Piec w piekarniku nagrzanym do 190C przez 25 min.






Podawać z sosem czosnkowym.


Smacznego!

4 komentarze: