Składniki:
ciasto:
- 220g letniej wody
- 20g drożdży
- 1 łyżeczka cukru
- 400g mąki
- 35g oliwy
- 1 łyżeczka soli
farsz:
- 1/2 kalafiora
- 200g boczku
- 100g cebuli
- 2 marchewki
- 100g mozzarelli
- 100g sera żółtego
- kilka listków bazylii
- pieprz
- przyprawa uniwersalna
- sól
sos czosnkowy:
- 1 ząbek czosnku
- 200g gęstej śmietany
- 1 serek topiony
- 2 łyżki koperku
- sól
- pieprz
Ciasto:
Wymieszać wszystkie składniki - odstawić do wyrośnięcia.
Farsz:
Boczek pokroić w kosteczkę, zarumienić. Dodać posiekaną cebulkę - podsmażyć.
Kalafiora zblanszować w osolonym wrzątku.
Marchewkę i sery drobno pokroić..
Wymieszać wszystkie składniki - doprawić.
Sos czosnkowy
Czosnek sprasować, wymieszać ze śmietaną, serkiem topionym i przyprawami - zagotować.
Dodać posiekany koperek - wymieszać.
Calzone:
Ciasto podzielić na 4 części, każdą rozwałkować na okrąg - nałożyć farsz, skleić pierogi i ułożyć na blaszkach wyłożonych pergaminem.
Piec w piekarniku nagrzanym do 190C przez 25 min.
Podawać z sosem czosnkowym.
Smacznego!
Farsz:
Boczek pokroić w kosteczkę, zarumienić. Dodać posiekaną cebulkę - podsmażyć.
Kalafiora zblanszować w osolonym wrzątku.
Marchewkę i sery drobno pokroić..
Wymieszać wszystkie składniki - doprawić.
Sos czosnkowy
Czosnek sprasować, wymieszać ze śmietaną, serkiem topionym i przyprawami - zagotować.
Dodać posiekany koperek - wymieszać.
Calzone:
Ciasto podzielić na 4 części, każdą rozwałkować na okrąg - nałożyć farsz, skleić pierogi i ułożyć na blaszkach wyłożonych pergaminem.
Piec w piekarniku nagrzanym do 190C przez 25 min.
Podawać z sosem czosnkowym.
Smacznego!
Pychota!!!!!!
OdpowiedzUsuń:-)
Usuńmam ochotę na niego :D
OdpowiedzUsuńA to proszę się poczęstować :))
Usuń