Choć nie jestem fanką kminku, w tych bułkach wyjątkowo mi nie przeszkadza :)
- 90g pszenicy
- 10g żyta
- 1/2 łyżeczki kminku
- 40g drożdży
- 1 łyżeczka cukru
- 220g wody
- 30g mleka
- 400g mąki
- 20g oliwy
- 1 łyżeczka soli
Zmielić pszenicę, żyto i kminek - odstawić.
Zrobić zaczyn z drożdży, cukru, mleka i wody.
Dodać pozostałe składniki, wyrobić ciasto.
Przykryć ściereczką, odstawić do wyrośnięcia na ok. 20min.
Uformować bułeczki (9-10 sztuk).
Odstawić na 15 min. do wyrośnięcia.
Piec w piekarniku nagrzanym do 200ºC przez 15-20min (do zarumienienia)
Smacznego!
Przeslicznie wyglądają!
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
Usuń