sobota, 17 marca 2012

Devil's Food Cake

Pyszne i diabelsko czekoladowe ;)



Składniki:
ciasto:
  • 2 jajka
  • 120g gorzkiej czekolady
  • 125g gęstej śmietany 18%
  • 90 g cukru trzcinowego
  • 300 g mąki
  • 3 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka sody
  • 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 175g wody
  • 120 g miękkiego masła
  • 60g cukru

masa:
  • 400g śmietany 30%
  • cukier waniliowy
polewa:
  • 140 g gorzkiej czekolady
  • 110g śmietany 18%

Białka ubić na sztywną pianę.

Czekoladę rozpuścić ze śmietaną i cukrem trzcinowym.
    Mąkę przesiać, wymieszać z kakao, sodą, proszkiem do pieczenia oraz szczyptą soli.

    Masło utrzeć na puszystą i kremową masę z cukrem. Stopniowo dodawać żółtka.

    Powoli dodać mąkę i wodę – delikatnie mieszając.

    Dodać czekoladową masę i białka.

    Ciasto wylać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia – upiec w piekarniku nagrzanym do 180C przez ok. 25 – 30 min. (do suchego patyczka).

    Po upieczeniu wystudzić na kratce kuchennej, następnie przeciąć żyłką.

    Śmietanę ubić na sztywno z cukrem waniliowym – przełożyć ciasto.

    Polać polewą (czekoladę rozpuścić wraz ze śmietaną w kąpieli wodnej).

Smacznego!

14 komentarzy:

  1. mnie bardziej interesuje ta sceneria, te kwiatki i wioooosna :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Oj chyba pyszne to diabelskie ciasto, cudowna wiosna w ogrodzie !

    OdpowiedzUsuń
  3. Diabelnie pyszne ciasto - a al fresco musi smakowac jeszcze lepiej :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj tak! Zdecydowanie al fresco smakuje najlepiej :)))

      Usuń
  4. o jaki ładny widoczek nie dosć ze ciasto to wiosna

    OdpowiedzUsuń
  5. Yes, please!Have a really lovely new week!

    Kristin♥

    OdpowiedzUsuń
  6. oooo Asia!!!! placek z pewnością pyszny, ale zdjęcie... szaleństwo!!!!
    romka

    OdpowiedzUsuń
  7. wygląda fantastycznie!!! i jakie przyjemne otoczenie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję :)
      Diabelskie ciasto najlepiej smakuje na zewnątrz :-)

      Usuń