Pyszne i diabelsko czekoladowe ;)
ciasto:
- 2 jajka
- 120g gorzkiej czekolady
- 125g gęstej śmietany 18%
- 90 g cukru trzcinowego
- 300 g mąki
- 3 łyżki kakao
- 1 łyżeczka sody
- 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 175g wody
- 120 g miękkiego masła
- 60g cukru
masa:
- 400g śmietany 30%
- cukier waniliowy
polewa:
- 140 g gorzkiej czekolady
- 110g śmietany 18%
Białka
ubić na sztywną pianę.
Czekoladę
rozpuścić ze śmietaną i cukrem trzcinowym.
Mąkę
przesiać, wymieszać z kakao, sodą, proszkiem do pieczenia oraz
szczyptą soli.
Masło
utrzeć na puszystą i kremową masę z cukrem. Stopniowo dodawać
żółtka.
Powoli
dodać mąkę i wodę – delikatnie mieszając.
Dodać
czekoladową masę i białka.
Ciasto
wylać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia – upiec w
piekarniku nagrzanym do 180C przez ok. 25 – 30 min. (do suchego
patyczka).
Po
upieczeniu wystudzić na kratce kuchennej, następnie przeciąć
żyłką.
Śmietanę
ubić na sztywno z cukrem waniliowym – przełożyć ciasto.
Polać
polewą (czekoladę rozpuścić wraz ze śmietaną w kąpieli
wodnej).
Smacznego!
mnie bardziej interesuje ta sceneria, te kwiatki i wioooosna :D
OdpowiedzUsuńTaaa....wiosna dziś w ogrodzie przecudna! :DDD
UsuńOj chyba pyszne to diabelskie ciasto, cudowna wiosna w ogrodzie !
OdpowiedzUsuńPyszne, jak diabli :)
UsuńWiosna boooska!
Diabelnie pyszne ciasto - a al fresco musi smakowac jeszcze lepiej :)
OdpowiedzUsuńOj tak! Zdecydowanie al fresco smakuje najlepiej :)))
Usuńo jaki ładny widoczek nie dosć ze ciasto to wiosna
OdpowiedzUsuńWiosna pełną gębą :)
UsuńYes, please!Have a really lovely new week!
OdpowiedzUsuńKristin♥
:-) The same to you Kristin :D
Usuńoooo Asia!!!! placek z pewnością pyszny, ale zdjęcie... szaleństwo!!!!
OdpowiedzUsuńromka
:DDDD
Usuńwygląda fantastycznie!!! i jakie przyjemne otoczenie :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńDiabelskie ciasto najlepiej smakuje na zewnątrz :-)