Składniki:
ciasto:C
- 250g mąki
- 125g margaryny
- 1 jajko
- 1/2 łyżeczki soli
farsz:
- 200g piersi z kurczaka
- 1 ząbek czosnku
- sól
- pieprz
- 1/2 opak.szpinaku
- 250g ricotty
- 100g gęstej śmietany
- 2 jajka
Ciasto:
Zagnieść wszystkie składniki, zawinąć w folię - wstawić do lodówki do schłodzenia (ok. 30min).
Rozwałkować, wyłożyć nasmarowaną formę do tarty, wyłożyć papierem i obciążyć kulkami ceramicznymi (lub grochem/fasolą).
Podpiec w piekarniku nagrzanym do 180C przez ok. 20min.
Farsz:
Kurczaka pokroić w kosteczkę, wymieszać ze sprasowanym czosnkiem, pieprzem i solą - podsmażyć.
Dodać szpinak - poddusić. Doprawić do smaku. Wyłożyć na spód od tarty.
Serek zmiksować ze śmietaną i jajkami - zalać kurczaka.
Upiec w piekarniku nagrzanym do 190C przez ok. 25 min. (do ścięcia się serka z jajkami)
Smacznego!
My husband would love this one. Hope your day is lovely!
OdpowiedzUsuńKristin♥
He knows what is good :-)
Usuńhave a nice weekend!