wtorek, 13 marca 2012

Tarta z ricottą i szpinakiem


Składniki:
ciasto:C
  • 250g mąki
  • 125g margaryny
  • 1 jajko
  • 1/2 łyżeczki soli
farsz:
  • 200g piersi z kurczaka
  • 1 ząbek czosnku
  • sól 
  • pieprz
  • 1/2 opak.szpinaku
  • 250g ricotty
  • 100g gęstej śmietany
  • 2 jajka
Ciasto:

Zagnieść wszystkie składniki, zawinąć w folię - wstawić do lodówki do schłodzenia (ok. 30min).

Rozwałkować, wyłożyć nasmarowaną formę do tarty, wyłożyć papierem  i obciążyć kulkami ceramicznymi (lub grochem/fasolą).

Podpiec w piekarniku nagrzanym do 180C przez ok. 20min.

Farsz:

Kurczaka pokroić w kosteczkę, wymieszać ze sprasowanym czosnkiem, pieprzem i solą - podsmażyć.

Dodać szpinak -  poddusić. Doprawić do smaku. Wyłożyć na spód od tarty.

Serek zmiksować ze śmietaną i jajkami - zalać kurczaka.

Upiec w piekarniku nagrzanym do 190C przez ok. 25 min. (do ścięcia się serka z jajkami)




Smacznego!

2 komentarze:

  1. My husband would love this one. Hope your day is lovely!

    Kristin♥

    OdpowiedzUsuń