czwartek, 15 marca 2012

Torcik serduszko




Składniki:
ciasto:
  • 2 jajka
  • 120g gorzkiej czekolady
  • 125g gęstej śmietany 18%
  • 90 g cukru trzcinowego
  • 300 g mąki
  • 3 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka sody
  • 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 175g wody
  • 120 g miękkiego masła
  • 60g cukru


masa:
  • 2 jajka
  • 120g cukru
  • 500g serka mascarpone

kakao do oprószenia masy




poncz:

220g mocnej, zimnej kawy

50g spirytusu



Białka ubić na sztywną pianę.

Czekoladę rozpuścić ze dodać śmietaną i cukrem trzcinowym.
    Mąkę przesiać, wymieszać z kakao, sodą, proszkiem do pieczenia oraz szczyptą soli.

    Masło utrzeć na puszystą i kremową masę z cukrem. Stopniowo dodawać żółtka.

    Powoli dodać mąkę i wodę – delikatnie mieszając.

    Dodać czekoladową masę i białka.

    Ciasto wylać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia – upiec w piekarniku nagrzanym do 180C przez ok. 25 – 30 min. (do suchego patyczka). 

    Po upieczeniu wystudzić na kratce kuchennej, następnie wykroić serduszka i przeciąć żyłką na 3 części.

    Masa:


    Jajka ubić z cukrem przez ok. 6min.

    Dodawać mascarpone stale ucierając (ok. 1,5-2min) - nie należy ucierać zbyt długo, by masa nie nabrała zbyt dużo powietrza.

    Ciasto delikatnie nasączyć ponczem, przełożyć masą - oprószyć kakao przed przykryciem kolejnym serduszkiem.


    Udekorować masą cukrową.

Smacznego!

2 komentarze: