Składniki:
ciasto:
- 2 jajka
- 120g gorzkiej czekolady
- 125g gęstej śmietany 18%
- 90 g cukru trzcinowego
- 300 g mąki
- 3 łyżki kakao
- 1 łyżeczka sody
- 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 175g wody
- 120 g miękkiego masła
- 60g cukru
masa:
- 2 jajka
- 120g cukru
- 500g serka mascarpone
kakao do oprószenia masy
220g mocnej, zimnej kawy
50g spirytusu
Białka ubić na sztywną pianę.
Czekoladę rozpuścić ze dodać śmietaną i cukrem trzcinowym.
Mąkę przesiać, wymieszać z kakao, sodą, proszkiem do pieczenia oraz szczyptą soli.
Masło utrzeć na puszystą i kremową masę z cukrem. Stopniowo dodawać żółtka.
Powoli dodać mąkę i wodę – delikatnie mieszając.
Dodać czekoladową masę i białka.
Ciasto wylać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia – upiec w piekarniku nagrzanym do 180C przez ok. 25 – 30 min. (do suchego patyczka).
Po upieczeniu wystudzić na kratce kuchennej, następnie wykroić serduszka i przeciąć żyłką na 3 części.
Masa:
Ciasto delikatnie nasączyć ponczem, przełożyć masą - oprószyć kakao przed przykryciem kolejnym serduszkiem.
Udekorować masą cukrową.
Jajka ubić z cukrem przez ok. 6min.
Dodawać mascarpone stale ucierając (ok. 1,5-2min) - nie należy ucierać zbyt długo, by masa nie nabrała zbyt dużo powietrza.
Udekorować masą cukrową.
Smacznego!
Urocze :)
OdpowiedzUsuńDziękuję! :)
Usuń