Biszkopt:
- 150g cukru pudru
- 120g mąki pszennej
- 120g mąki ziemniaczanej
- 6 jajek
- 4 łyżki oleju
- 2 łyżki kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 3 łyżki kawy rozpuszczalnej
- 200g mocnej kawy
- 60g wódki
Masa
kawowa :
- 500g mleka ,
- 2 łyżki kawy rozpuszczalnej
- 250 g masła ,
- 2 opakowania budyniu śmietankowego,
- 60g cukru pudru
Białka ubić na sztywną pianę, powoli dodawać żółtka stale ubijając.
Dodać pozostałe składniki, delikatnie wymieszać.
Wylać na foremkę - upiec w piekarniku nagrzanym do 180C przez ok. 25min (do suchego patyczka).
Zimny biszkopt przekroić na dwie części - nasączyć ponczem.
Masa kawowa:
Z mleka odlać 1/2 szklanki, w której należy wymieszać budyń.
Pozostałe mleko zagotować z kawą i cukrem, wlać wymieszany z mlekiem budyń, zagotować.
Przykryć folią spożywczą - odstawić do ostygnięcia.
Masło utrzeć, dodawać po łyżce budyniu stale ucierając.
Przełożyć masą biszkopty, odstawić do lodówki:
Udekorować polewą czekoladową lub masą cukrową:
Smacznego!
wow..ale piękne ciacho..
OdpowiedzUsuńVeeeery cute!!!
OdpowiedzUsuńKristin xo
Thank you :-)
UsuńWłaśnie wziełam się za jego wykonanie... Oby był dobry :)
OdpowiedzUsuńI jak wyszedł?
Usuń