Składniki:
- 1/2 kalafiora
- 300g łopatki odtłuszczonej
- 1 łyżeczka przyprawy uniwersalnej
- 200g kremówki
- pieprz
- 50g masła
- 50g mąki
- 500g mleka
- 1/2 łyżeczki soli
- gałka muszkatołowa
- ser żółty
Kalafior rozdzielić na różyczki - zblanszować w osolonej wodzie.
Mięso zmielić, wymieszać z przyprawą,
Kremówkę wymieszać z pieprzem - połowę wlać do naczynia żaroodpornego.
Ułożyć rozdrobniony kalafior - polać pozostałą śmietanką.
Wyłożyć mięso mielone.
Z mąki i masła zrobić zasmażkę.
Dolać mleko - doprawić solą i gałką. Zagotować stale mieszając.
Polać mięso, posypać startym serem.
Smacznego!
To świetny pomysł dla mnie. A właściwie dla mojej Babci, która uwielbia zapiekanki, a warzywa niekoniecznie;) Wystarczy takiego kalafiora zapiec pod serem i już staje się Jej pysznym ;)
OdpowiedzUsuńTo właśnie mój sposób na przemycenie kalafiora dla mojego syna :)
UsuńOoooo coś czuję, że będzie zapiekanka w tym tygodniu :D A można zamiast mielonego dodać pierś z kurczaka?
OdpowiedzUsuńJak najbardziej!
UsuńJa nie lubię kupnego mielonego, bo mi śmierdzi, więc sama mielę z ładnego, nietłustego kawałka :)
Właśnie dlatego omijam mielone szerokim łukiem, też mi śmierdzi :)
OdpowiedzUsuńA masz w domu np. malakser? Sprzedam Ci patent na pyszne mielone :)
Usuń