poniedziałek, 19 marca 2012

Zapiekany kalafior



Składniki:

  • 1/2 kalafiora
  • 300g łopatki odtłuszczonej
  • 1 łyżeczka przyprawy uniwersalnej
  • 200g kremówki
  • pieprz
  • 50g masła
  • 50g mąki
  • 500g mleka
  • 1/2 łyżeczki soli
  • gałka muszkatołowa
  • ser żółty

Kalafior rozdzielić na różyczki - zblanszować w osolonej wodzie.

Mięso zmielić, wymieszać z przyprawą,

Kremówkę wymieszać z pieprzem - połowę wlać do naczynia żaroodpornego.

Ułożyć rozdrobniony kalafior - polać pozostałą śmietanką.

Wyłożyć mięso mielone.

Z mąki i masła zrobić zasmażkę.

Dolać mleko - doprawić solą i gałką. Zagotować stale mieszając.

Polać mięso, posypać startym serem.

Smacznego!

6 komentarzy:

  1. To świetny pomysł dla mnie. A właściwie dla mojej Babci, która uwielbia zapiekanki, a warzywa niekoniecznie;) Wystarczy takiego kalafiora zapiec pod serem i już staje się Jej pysznym ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To właśnie mój sposób na przemycenie kalafiora dla mojego syna :)

      Usuń
  2. Ooooo coś czuję, że będzie zapiekanka w tym tygodniu :D A można zamiast mielonego dodać pierś z kurczaka?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jak najbardziej!
      Ja nie lubię kupnego mielonego, bo mi śmierdzi, więc sama mielę z ładnego, nietłustego kawałka :)

      Usuń
  3. Właśnie dlatego omijam mielone szerokim łukiem, też mi śmierdzi :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A masz w domu np. malakser? Sprzedam Ci patent na pyszne mielone :)

      Usuń