Smaczna i bogata w żelazo zupka szpinakowa :)
Składniki:
- 70g cebuli
- 1 ząbek czosnku
- oliwa
- 2 marchewki
- pietruszka
- kawałek selera
- 1 kostka bulionu mięsnego
- pół paczki mrożonego szpinaku
- 600g wody
- 4 łyżki natki pietruszki
- 100g śmietanki
- 100g jogurtu naturalnego
- przyprawa uniwersalna
- pieprz
- 3 ziemniaki
- jajka ugotowane na twardo
Czosnek rozdrobnić, podsmażyć na oliwie. Dodać starte warzywa, kostkę i wodę - gotować ok. 8min.
Dodać szpinak - zagotować.
Doprawić i zaprawić śmietanką wymieszaną z jogurtem.
Cebulkę podsmażyć na złoty kolor. Natkę pietruszki posiekać.
Dodać do zupy.
Ziemniaki ugotować w mundurkach, obrać i dodać do zupy.
Podawać z jajkami pokrojonymi w ćwiartki.
Smacznego!
Mam trochę mrożonego szpinaku - już wiem co z nim zrobię!
OdpowiedzUsuń:-)
UsuńWitam,
OdpowiedzUsuńZupka wygląda smakowicie.
Dlaczego brak tabeli z kaloriami?
Już się poprawiam :)
UsuńMy też stworzyliśmy swoja zupkę szpinakową. Tak wyszła:
OdpowiedzUsuńhttp://www.jakugotujesz.pl/?recipes=zupa-szpinakowa
Pozdrawiamy:)
:-)
Usuń