Składniki:
ciasto:
- 220g letniej wody
- 20g drożdży
- 1 łyżeczka cukru
- 400g mąki
- 35g oliwy
- 1 łyżeczka soli
farsz:
- 1/2 kalafiora
- 200g piersi z kurczaka
- 120g cebuli
- 1 ząbek czosnku
- 3 pieczarki
- 1 pomidor
- 250g serka mascarpone
- przyprawa do mięsa
- pieprz
- przyprawa uniwersalna
sos czosnkowy:
- 1 ząbek czosnku
- 200g gęstej śmietany
- 1 serek topiony
- 2 łyżki koperku
- sól
- pieprz
Ciasto:
Wymieszać wszystkie składniki - odstawić do wyrośnięcia.
Farsz:
Mięso pokroić w kostkę, przyprawić i podsmażyć wraz z posiekaną cebulką.
Kalafiora zblanszować w osolonym wrzątku.
Pokroić pomidora i pieczarki.
Wymieszać wszystkie składniki - doprawić.
Sos czosnkowy
Czosnek sprasować, wymieszać ze śmietaną, serkiem topionym i przyprawami - zagotować.
Dodać posiekany koperek - wymieszać.
Calzone:
Ciasto rozwałkować i wykroić krążki - na każdym położyć 2 łyżki farszu, skleić pierogi i ułożyć na blaszkach wyłożonych pergaminem.
Piec w piekarniku nagrzanym do 190C przez 25 min.
Podawać z sosem czosnkowym.
Smacznego!
Farsz:
Mięso pokroić w kostkę, przyprawić i podsmażyć wraz z posiekaną cebulką.
Kalafiora zblanszować w osolonym wrzątku.
Pokroić pomidora i pieczarki.
Wymieszać wszystkie składniki - doprawić.
Sos czosnkowy
Czosnek sprasować, wymieszać ze śmietaną, serkiem topionym i przyprawami - zagotować.
Dodać posiekany koperek - wymieszać.
Calzone:
Ciasto rozwałkować i wykroić krążki - na każdym położyć 2 łyżki farszu, skleić pierogi i ułożyć na blaszkach wyłożonych pergaminem.
Piec w piekarniku nagrzanym do 190C przez 25 min.
Podawać z sosem czosnkowym.
Smacznego!
smaka mi zrobiłaś.
OdpowiedzUsuńPięknie wyszły! Uwielbiam calzone!
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
Usuńaaj szkoda że nie ma zdjęcia "od środka" :)
OdpowiedzUsuńMoże nic straconego - jeśli mój calzonożerca nie pochłonął wszystkich, poprawię się :-)
Usuńwow mają idealny kształt
OdpowiedzUsuńCudownie wyglądają. Narobiłam sobie ochoty na calzone, już tak dawno nie jadłam.
Usuń