środa, 7 marca 2012

Calzone



Składniki:
ciasto:
  • 220g letniej wody
  • 20g drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 400g mąki
  • 35g oliwy
  • 1 łyżeczka soli
farsz:
  • 1/2 kalafiora
  • 200g piersi z kurczaka
  • 120g cebuli
  • 1 ząbek czosnku
  • 3 pieczarki
  • 1 pomidor
  • 250g serka mascarpone
  • przyprawa do mięsa
  • pieprz
  • przyprawa uniwersalna
sos czosnkowy:
  • 1 ząbek czosnku
  • 200g gęstej śmietany
  • 1 serek topiony
  • 2 łyżki koperku
  • sól
  • pieprz


Ciasto:

Wymieszać wszystkie składniki - odstawić do wyrośnięcia. 


Farsz:


Mięso pokroić w kostkę, przyprawić i podsmażyć wraz z posiekaną cebulką.


Kalafiora zblanszować w osolonym wrzątku.


Pokroić pomidora i pieczarki.


Wymieszać wszystkie składniki - doprawić.


Sos czosnkowy


Czosnek sprasować, wymieszać ze śmietaną, serkiem topionym i przyprawami - zagotować.


Dodać posiekany koperek - wymieszać.


Calzone:


Ciasto rozwałkować i wykroić krążki - na każdym położyć 2 łyżki farszu, skleić pierogi i ułożyć na blaszkach wyłożonych pergaminem.


Piec w piekarniku nagrzanym do 190C przez 25 min.


Podawać z sosem czosnkowym.


Smacznego!

7 komentarzy:

  1. Pięknie wyszły! Uwielbiam calzone!

    OdpowiedzUsuń
  2. aaj szkoda że nie ma zdjęcia "od środka" :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Może nic straconego - jeśli mój calzonożerca nie pochłonął wszystkich, poprawię się :-)

      Usuń
  3. wow mają idealny kształt

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cudownie wyglądają. Narobiłam sobie ochoty na calzone, już tak dawno nie jadłam.

      Usuń