Lekkie ciasto dzięki śmietankowej warstwie i mimo, że z polewą toffi wcale nie jest za słodkie :)
Trzeba je zrobić dzień wcześniej, by zdążyło zmięknąć przed podaniem
ciasto:
- 500g mąki
- 40g cukru pudru
- 1 cukier waniliowy (16g)
- 125g masła lub margaryny do wypieków
- 100g miodu
- 2 jajka
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
masa:
- 600g śmietany 30%
- 3 łyżeczki żelatyny
- 10-20g wody
polewa toffi:
- 400g mleka skondensowanego niesłodzonego
- 20g cukru trzcinowego (zamiast używać cukru, można zastąpić mleko niesłodzone mlekiem słodzonym - dla mnie jest ciut za słodkie)
- orzechy włoskie
Ciasto:
Z podanych składników zagnieść ciasto, podzielić na dwie części, rozwałkować i przełożyć na blaszki wyłożone pergaminem.
Piec w nagrzanym do 180C piekarniku przez 15min.
Masa:
Żelatynę namoczyć w wodzie, następnie rozpuścić w kąpieli wodnej (gotujemy niewielką ilość wody w garnku, na garnek kładziemy metalową miskę). Ostudzić.
Śmietanę ubić, pod koniec ubijania dodać żelatynę - wymieszać.
Polewa toffi:
Mleko wymieszać z cukrem, gotować ma małym ogniu od czasu do czasu mieszając, aż uzyskamy w miarę gęstą masę toffi (ok. 1,5h - czasami trzeba gotować dłużej [nawet 2,5h])
*Jeżeli robimy z mleka słodzonego, wstawiamy zamkniętą puszkę do garnka z wodą i gotujemy na małym ogniu. UWAGA! Zanim otworzymy puszkę, należy odczekać, aż wystygnie!!!
Na wystudzone ciasto wykładamy masę śmietankową i przykrywamy drugim plackiem.
Polewamy ciepłą masą toffi i posypujemy rozdrobnionymi orzechami.
Podajemy następnego dnia, gdy ciasto zmięknie - tuż po upieczeniu jest dość twarde ;)
Smacznego!
rozpustne i pyszne
OdpowiedzUsuńtoffi i orzechy- najlepsze "deserowe" smaki ;D
OdpowiedzUsuńO mniam! Uwielbiam takie ciasta!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam:)
Wygląda pysznie!
OdpowiedzUsuń