niedziela, 1 lipca 2012

Śmietankowe ciasto z polewą toffi i orzechami

Lekkie ciasto dzięki śmietankowej warstwie i mimo, że z polewą toffi wcale nie jest za słodkie :)

Trzeba je zrobić dzień wcześniej, by zdążyło zmięknąć przed podaniem

Składniki:
ciasto:
  • 500g mąki
  • 40g cukru pudru
  • 1 cukier waniliowy (16g)
  • 125g masła lub margaryny do wypieków
  • 100g miodu
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
masa:
  • 600g śmietany 30%
  • 3 łyżeczki żelatyny
  • 10-20g wody
polewa toffi:
  • 400g mleka skondensowanego niesłodzonego
  • 20g cukru trzcinowego (zamiast używać cukru, można zastąpić mleko niesłodzone mlekiem słodzonym - dla mnie jest ciut za słodkie)
  • orzechy włoskie

Ciasto:

Z podanych składników zagnieść ciasto, podzielić na dwie części, rozwałkować i przełożyć na blaszki wyłożone pergaminem.

Piec w nagrzanym do 180C piekarniku przez 15min.

Masa:

Żelatynę namoczyć w wodzie, następnie rozpuścić w kąpieli wodnej (gotujemy niewielką ilość wody w garnku, na garnek kładziemy metalową miskę). Ostudzić.

Śmietanę ubić, pod koniec ubijania dodać żelatynę - wymieszać.

Polewa toffi:

Mleko wymieszać z cukrem, gotować ma małym ogniu od czasu do czasu mieszając, aż uzyskamy w miarę gęstą masę toffi (ok. 1,5h - czasami trzeba gotować dłużej [nawet 2,5h])

*Jeżeli robimy z mleka słodzonego, wstawiamy zamkniętą puszkę do garnka z wodą i gotujemy na małym ogniu. UWAGA! Zanim otworzymy puszkę, należy odczekać, aż wystygnie!!!


Na wystudzone ciasto wykładamy masę śmietankową i przykrywamy drugim plackiem.

Polewamy ciepłą masą toffi i posypujemy rozdrobnionymi orzechami.

Podajemy następnego dnia, gdy ciasto zmięknie - tuż po upieczeniu jest dość twarde ;)

Smacznego!



4 komentarze: