Moja dzisiejsza propozycja to ciasto bez pieczenia - z orzeszkami i toffi
Ciasto inspirowane przepisem znalezionym w internecie, ale zmodyfikowanym przeze mnie :)
- 1 wafel tortowy
Masa toffi:
- 600g mleka skondensowanego niesłodzonego
- 40g cukru trzcinowego
- 50g herbatników (petitki)
- 30g krakersów
- 100g posiekanych orzechów włoskich
- 200g posiekanych orzechów ziemnych solonych
Masa budyniowa:
- 1 opakowanie budyniu waniliowego
- 300g mleka
- 50g wiórków kokosowych
- 1/4 kostki masła
Polewa:
- 2/3 tabliczki gorzkiej czekolady
- 20g mleka
Masa toffi:
Mleko skondensowane gotować z cukrem trzcinowym do czasu otrzymania dość gęstej masy toffi (u mnie 1,5 godz.)
Dodać do toffi pokruszone na proszek herbatniki i krakersy. Dodać pozostałe składniki - wymieszać.
Masa budyniowa:
Odlać pół szklanki mleka, wymieszać w niej budyń.
Pozostałe mleko zagotować z masłem (i cukrem, jeśli mamy budyń niesłodzony).
Dodać rozrobiony proszek budyniowy i wiórki - zagotować.
Przestudzić.
Ciasto:
Rozsmarować masę budyniową na waflu, następnie wyłożyć masę toffi,
Przekroić wafel na pół, złożyć dwie połówki w taki sposób, by wafel znajdował się na spodzie i wierzchu.
Obciążyć deską drewnianą, włożyć do lodówki. Gdy zastygnie polać polewą czekoladową (rozpuścić 2/3 tabliczki czekolady z dodatkiem 20-30g mleka w kąpieli wodnej)
Schłodzić przed podaniem (min. 2-3h).
[ciasto jest najlepsze następnego dnia!]
Smacznego!
już nie mogę się doczekać :) wygląda pysznie :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :) Przepisik już wklejony :)
Usuńwow
OdpowiedzUsuń:D
Usuńwow! świetne
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńCzekam na przepis...bardzo niecierpliwie :) Zapowiada się smakowicie!
OdpowiedzUsuńDziękuję za mobilizację - przepis wklejony :)
Usuń