niedziela, 8 lipca 2012

Ciasto toffi z orzeszkami

Moja dzisiejsza propozycja to ciasto bez pieczenia - z orzeszkami i toffi


Ciasto inspirowane przepisem znalezionym w internecie, ale zmodyfikowanym przeze mnie :)
Składniki:

  • 1 wafel tortowy
Masa toffi:
  • 600g mleka skondensowanego niesłodzonego
  • 40g cukru trzcinowego
  • 50g herbatników (petitki)
  • 30g krakersów
  • 100g posiekanych orzechów włoskich
  • 200g posiekanych orzechów ziemnych solonych
Masa budyniowa:
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego
  • 300g mleka
  • 50g wiórków kokosowych
  • 1/4 kostki masła
Polewa:
  • 2/3 tabliczki gorzkiej czekolady
  • 20g mleka



Masa toffi:

Mleko skondensowane gotować z cukrem trzcinowym do czasu otrzymania dość gęstej masy toffi (u mnie 1,5 godz.)

Dodać do toffi pokruszone na proszek herbatniki i krakersy. Dodać pozostałe składniki - wymieszać.


Masa budyniowa:

Odlać pół szklanki mleka, wymieszać w niej budyń.

Pozostałe mleko zagotować z masłem (i cukrem, jeśli mamy budyń niesłodzony).

Dodać rozrobiony proszek budyniowy i wiórki - zagotować.

Przestudzić.


Ciasto:

Rozsmarować masę budyniową na waflu, następnie wyłożyć masę toffi,

Przekroić wafel na pół, złożyć dwie połówki w taki sposób, by wafel znajdował się na spodzie i wierzchu.

Obciążyć deską drewnianą, włożyć do lodówki. Gdy zastygnie polać polewą czekoladową (rozpuścić 2/3 tabliczki czekolady z dodatkiem 20-30g mleka w kąpieli wodnej)

Schłodzić przed podaniem (min. 2-3h).

[ciasto jest najlepsze następnego dnia!]

Smacznego!

8 komentarzy: