środa, 25 lipca 2012

Nadziane bułkowe pierogi

Co zrobić z farszem, który nam został?
Nadziać buły ;)

Składniki:

  • 100g pszenicy
  • 25g drożdży 
  • 1 łyżeczka cukru
  • 250g wody
  • 400g mąki
  • 20g oliwy
  • 1 łyżeczka soli




Zmielić pszenicę - odstawić.

Zrobić zaczyn z drożdży, cukru i wody.

Dodać pozostałe składniki, wyrobić ciasto.

Przykryć ściereczką, odstawić do wyrośnięcia na ok. 20min.

Podzielić na 7 części, każdą rozwałkować na koło. Nałożyć farsz, skleić pierogi.

Posmarować rozkłóconym żółtkiem. Odstawić na 15 min. do wyrośnięcia

Piec w piekarniku nagrzanym do 190ºC przez 20min (do zarumienienia) 


Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz