czwartek, 12 lipca 2012

Zapiekane frytki z potrawką z kurczaka w sosie śmietanowym


Pyszna zapiekanka z frytkami z młodych ziemniaczków z kurczakiem w sosie śmietanowym i fasolką szparagową – palce lizać! :)
Składniki: (5 małych porcji - moje foremki żaroodporne mają rozmiar 10x16cm)

  • 400g młodych ziemniaków
  • przyprawa uniwersalna
  • 350g mięsa z kurczaka (u mnie pałączki)
  • kostka rosołowa (mięsna)
  • 40g cebuli
  • 70g marchewki
  • 300g gęstej śmietany 18%
  • 1 łyżeczka przyprawy Delikat
  • 1,5 - 2 łyżeczki pieprzu
  • 350g zielonej fasolki szparagowej
  • 100g żółtego sera

Ziemniaki obrać, umyć i pokroić na cieniutkie fryteczki np. na szatkownicy:



w słupki o szerokości ok. 0,5cm:


Usmażyć frytki na głębokim oleju, posypać przyprawą uniwersalną i wyłożyć do foremek żaroodpornych:



Sos:
Pałączki z kurczaka udusić w szybkowarze dodając kostkę rosołową (15min. od puszczenia pary).

Usunąć skórę, obrać mięso.

Cebulkę posiekać i poddusić na oliwie. Dodać startą marchewkę, śmietanę i przyprawy - zmiksować.

Gotować ok. 5min. Następnie dodać pokrojone mięso , gotować ok. 2-3min.

Wyłożyć sos na frytki .

Fasolkę szparagową zblanszować w osolonej wodzie, odcedzić i wyłożyć na sos kurczakowy.

Posypać startym żółtym serem, zapiec w piekarniku nagrzanym do 190C (20min.).

Zapiekanka świetnie smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno.

Smacznego!





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz