Pyszna
zapiekanka z frytkami z młodych ziemniaczków z kurczakiem w sosie śmietanowym i fasolką szparagową –
palce lizać! :)
- 400g młodych ziemniaków
- przyprawa uniwersalna
- 350g mięsa z kurczaka (u mnie pałączki)
- kostka rosołowa (mięsna)
- 40g cebuli
- 70g marchewki
- 300g gęstej śmietany 18%
- 1 łyżeczka przyprawy Delikat
- 1,5 - 2 łyżeczki pieprzu
- 350g zielonej fasolki szparagowej
- 100g żółtego sera
Ziemniaki obrać, umyć i pokroić na cieniutkie fryteczki np. na szatkownicy:
w słupki o szerokości ok. 0,5cm:
Usmażyć
frytki na głębokim oleju, posypać przyprawą uniwersalną i
wyłożyć do foremek żaroodpornych:
Sos:
Pałączki z kurczaka udusić w
szybkowarze dodając kostkę rosołową (15min. od puszczenia pary).
Usunąć skórę, obrać mięso.
Cebulkę posiekać i poddusić na oliwie. Dodać startą marchewkę, śmietanę i przyprawy - zmiksować.
Gotować ok. 5min. Następnie dodać pokrojone mięso , gotować ok. 2-3min.
Wyłożyć sos na frytki .
Fasolkę szparagową zblanszować w osolonej wodzie, odcedzić i wyłożyć na sos kurczakowy.
Posypać startym żółtym serem, zapiec w piekarniku nagrzanym do 190C (20min.).
Zapiekanka świetnie smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz