Czy jest coś lepszego od zapachu świeżych bułeczek z samego rana?
Oczywiście! Zapach świeżutko upieczonych rogalików :)
- 260g wody lub mleka
- 25g drożdży
- 1 łyżeczka cukru
- 500g mąki
- 1 łyżeczka soli
- 20 g oliwy
Z mleka, cukru i drożdży zrobić zaczyn (podgrzewam do 37C, by zaczyn szybciej 'ruszył') czekamy aż zacznie pracować.
Dodać pozostałe składniki i wyrobić gładkie ciasto (powinno odchodzić od dłoni)
Podzielić na 2 części, każdą rozwałkować na koło. Podzielić na ćwiartki- zawinąć z każdej rogalik.
Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, posmarować wierzch żółtkiem, posypać makiem. Przykryć ściereczką bawełnianą i odstawić do wyrośnięcia (można wstawić do piekarnika nagrzanego do 50C - szybciej wyrosną)
Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, posmarować wierzch żółtkiem, posypać makiem. Przykryć ściereczką bawełnianą i odstawić do wyrośnięcia (można wstawić do piekarnika nagrzanego do 50C - szybciej wyrosną)
Upiec w piekarniku rozgrzanym do 190C przez ok. 20min.
Na sam dół piekarnika wkładamy naczynie żaroodporne wypełnione niewielką ilością wody.
Na sam dół piekarnika wkładamy naczynie żaroodporne wypełnione niewielką ilością wody.
Smacznego!
Cudne!
OdpowiedzUsuńWyglądają tak lekko i na pewno apetycznie chrupią.
Zniknęły w mgnieniu oka, więc wnoszę, że nie tylko mnie smakowały :)
UsuńTakie rogaliki piekę ostatnio nałogowo!
OdpowiedzUsuńTwoje są śliczne!
Pysznie u Ciebie!
Pozdrawiam Cię:)
Też tak mam - jak się na coś uprę, to lecę aż do znudzenia :)
UsuńDziękuję!
Pozdrawiam :D