sobota, 21 lipca 2012

Rogaliki śniadaniowe

Czy jest coś lepszego od zapachu świeżych bułeczek  z samego rana?

Oczywiście! Zapach świeżutko upieczonych rogalików :)


Składniki:

  • 260g wody lub mleka
  • 25g drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 500g mąki
  • 1 łyżeczka soli
  • 20 g oliwy

Z mleka, cukru i drożdży zrobić zaczyn (podgrzewam do 37C, by zaczyn szybciej 'ruszył') czekamy aż zacznie pracować.

Dodać pozostałe składniki i wyrobić gładkie ciasto (powinno odchodzić od dłoni)

Podzielić na 2 części, każdą rozwałkować na koło. Podzielić na ćwiartki- zawinąć z każdej rogalik. 

Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, posmarować wierzch żółtkiem, posypać makiem. Przykryć ściereczką bawełnianą i odstawić do wyrośnięcia (można wstawić do piekarnika nagrzanego do 50C - szybciej wyrosną)

Upiec w piekarniku rozgrzanym do 190C przez ok. 20min.

Na sam dół piekarnika wkładamy naczynie żaroodporne wypełnione niewielką ilością wody.

Smacznego!

4 komentarze:

  1. Cudne!
    Wyglądają tak lekko i na pewno apetycznie chrupią.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zniknęły w mgnieniu oka, więc wnoszę, że nie tylko mnie smakowały :)

      Usuń
  2. Takie rogaliki piekę ostatnio nałogowo!
    Twoje są śliczne!
    Pysznie u Ciebie!
    Pozdrawiam Cię:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Też tak mam - jak się na coś uprę, to lecę aż do znudzenia :)
      Dziękuję!
      Pozdrawiam :D

      Usuń