piątek, 27 lipca 2012

Gołąbki z młodej kapusty


Składniki:

  • 12 liści młodej kapusty
  • 150g ryżu
  • 90g cebuli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 150g pieczarek
  • 100g marchewki
  • 500g filetów z podudzi kurczaka
  • 1 łyżeczka przyprawy uniwersalnej
  • 1,5 łyżeczki pieprzu
  • sól, kostka bulionowa, ziele angielskie, liść laurowy


Przygotować liście kapusty - wskazówki znajdziesz tu.

Ugotować ryż w osolonej wodzie. Cebulkę posiekać - zarumienić na oliwie z dodatkiem 1 łyżeczki cukru.

Dodać startą marchewkę - chwilę razem podsmażyć.

Pieczarki pokroić, podsmażyć na patelni.

Podudzia z kurczaka zmielić.

Wymieszać wszystkie składniki, doprawić.

Zawinąć farsz w liście, ułożyć ciasno w szybkowarze, zalać wodą. Dodać kostkę bulionową, ziele angielskie i liść laurowy - gotować 1-2 min. do puszczenia pary.

Podawać z sosem pomidorowym.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz