Składniki:
- 12 liści młodej kapusty
- 150g ryżu
- 90g cebuli
- 1 łyżeczka cukru
- 150g pieczarek
- 100g marchewki
- 500g filetów z podudzi kurczaka
- 1 łyżeczka przyprawy uniwersalnej
- 1,5 łyżeczki pieprzu
- sól, kostka bulionowa, ziele angielskie, liść laurowy
Przygotować liście kapusty - wskazówki znajdziesz tu.
Ugotować ryż w osolonej wodzie. Cebulkę posiekać - zarumienić na oliwie z dodatkiem 1 łyżeczki cukru.
Dodać startą marchewkę - chwilę razem podsmażyć.
Pieczarki pokroić, podsmażyć na patelni.
Podudzia z kurczaka zmielić.
Wymieszać wszystkie składniki, doprawić.
Zawinąć farsz w liście, ułożyć ciasno w szybkowarze, zalać wodą. Dodać kostkę bulionową, ziele angielskie i liść laurowy - gotować 1-2 min. do puszczenia pary.
Podawać z sosem pomidorowym.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz