niedziela, 15 lipca 2012

Pizza duo

Pizza duo, czyli dla każdego coś dobrego...sposób na urozmaicenie obiadu

Pieczarkowo - tuńczykowe szaleństwo :P


ciasto:

  • 350g mąki
  • 180g letniej wody
  • 20g drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 25g oliwy
  • 1 łyżeczka soli
obłożenie:
  • 2 cebule
  • 1 łyżeczka cukru
  • oliwa
  • 150g pieczarek
  • puszka tuńczyka w sosie własnym
  • kilka listków bazylii
  • szczypta tymianku
  • szczypta cząbru
  • 120g tartego sera
  • kilka plasterków pomidora
sos:
  • 80g cebuli
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 20g oliwy
  • 200g pomidorów
  • 1 łyżeczka ostrej papryki
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka pieprzu




Z podanych składników wyrobić ciasto. Przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia.

Rozwałkować, ułożyć na blaszce:


Pozostawić do wyrośnięcia.


Sos:

Cebulę i czosnek posiekać, podsmażyć na oliwie. Dodać pokrojone pomidory oraz przyprawy - gotować ok. 10min (lub dłużej, jeśli konsystencja sosu będzie zbyt rzadka)


Pizza:

Sos rozsmarować na cieście.

Cebulę pokroić w cienkie talarki, zeszklić na oliwie z dodatkiem cukru (cebula nie powinna być spieczona, więc w razie potrzeby podlewamy wodą). Wyłożyć na pizzę.

Pieczarki pokroić w plasterki, podsmażyć. Wyłożyć na połowie pizzy.

Tuńczyka odsączyć. Ułożyć na drugiej połówce pizzy.



Posypać ziołami i startym serem. Na wierzchu ułożyć plastry pomidora.
Piec w piekarniku nagrzanym do 220C (dolna szyna piekarnika) przez 20min.
Udekorować świeżymi listkami bazylii.


Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz