Pizza duo, czyli dla każdego coś dobrego...sposób na urozmaicenie obiadu
Pieczarkowo - tuńczykowe szaleństwo :P
ciasto:
- 350g mąki
- 180g letniej wody
- 20g drożdży
- 1 łyżeczka cukru
- 25g oliwy
- 1 łyżeczka soli
obłożenie:
- 2 cebule
- 1 łyżeczka cukru
- oliwa
- 150g pieczarek
- puszka tuńczyka w sosie własnym
- kilka listków bazylii
- szczypta tymianku
- szczypta cząbru
- 120g tartego sera
- kilka plasterków pomidora
sos:
- 80g cebuli
- 1-2 ząbki czosnku
- 20g oliwy
- 200g pomidorów
- 1 łyżeczka ostrej papryki
- 1 łyżeczka suszonej bazylii
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka pieprzu
Z podanych składników wyrobić ciasto. Przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia.
Rozwałkować, ułożyć na blaszce:
Pozostawić do wyrośnięcia.
Sos:
Cebulę i czosnek posiekać, podsmażyć na oliwie. Dodać pokrojone pomidory oraz przyprawy - gotować ok. 10min (lub dłużej, jeśli konsystencja sosu będzie zbyt rzadka)
Pizza:
Sos rozsmarować na cieście.
Cebulę pokroić w cienkie talarki, zeszklić na oliwie z dodatkiem cukru (cebula nie powinna być spieczona, więc w razie potrzeby podlewamy wodą). Wyłożyć na pizzę.
Pieczarki pokroić w plasterki, podsmażyć. Wyłożyć na połowie pizzy.
Tuńczyka odsączyć. Ułożyć na drugiej połówce pizzy.
Posypać ziołami i startym serem. Na wierzchu ułożyć plastry pomidora.
Piec w piekarniku nagrzanym do 220C (dolna szyna piekarnika) przez 20min.
Udekorować świeżymi listkami bazylii.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz