wtorek, 17 lipca 2012

Kurczak w sosie szpinakowo-jogurtowym


Składniki:

  • 1kg filetowanych podudzi z kurczaka
  • 2, 3 marchewki
  • 2 cebule
  • kostka rosołowa
  • 1 ząbek czosnku
  • 10g oliwy
  • 200g jogurtu naturalnego
  • 250g mrożonego szpinaku
  • 3 łyżki mąki
  • 1 łyżeczka przyprawy uniwersalnej
  • 1 łyżeczka pieprzu

Kurczaka zalać wodą, dodać marchewkę, 1 cebulę i kostkę rosołową - ugotować w szybkowarze (12min. od puszczenia pary). Odlać 300g rosołu, odcedzić kurczaka.

 Cebulę i czosnek posiekać - poddusić na oliwie.

Dodać rosół, szpinak i przyprawy - zagotować (5min.). Zmiksować.

Mąkę rozrobić w jogurcie, zaprawić sos i zagotować. Dodać kurczaka, chwilę poddusić.

Smacznego!

1 komentarz: